Online bestellen is mogelijk. Hebben wij jouw bestelling op voorraad? Dan kun je de bestelling binnen enkele dagen komen afhalen nadat je bericht hebt ontvangen dat de bestelling klaar staat.

Waterplanten zorgen voor een mooie, heldere vijver

Een vijver aanleggen in je tuin: voor veel mensen voegt water echt iets toe aan een tuin. Het geluid van een klaterende fontein, mooie drijvende planten, een kwakende kikker of kijken naar vissen die rondzwemmen: voor veel mensen een droom. En dan is natuurlijk niets zo leuk als de oever en vijver leuk aan te kleden met mooie waterplanten. Wist je dat planten een belangrijke functie hebben om een vijver helder te houden?

Rondom een vijver heb je te maken met verschillende plaatsen en dieptes waar je waterplanten het beste kunt planten. Om dit te verduidelijken zijn er verschillende zones, die per waterplant aangeven in welke diepte je deze plant het beste kunt planten.

Zone 1 is geschikt voor oeverplanten. Oeverplanten staan rondom de vijver in tuingrond, maar deze grond is vaak wel licht vochtig. De plantdiepte ligt tussen de 0 en -15 centimeter. Een oeverplant gebruik je vooral als versiering rondom de vijver. De meeste oeverplanten vind je terug bij ons assortiment vaste planten. Mooie oeverplanten zijn Equisetum japonicumImperata cylindrica Red BaronCyperus alternifoliusIris kaempferi (ensata)Lythrum salicaria RobertLobelia Queen Victoria, Miscanthus sinensis Little Zebra of Primula vialii.

Zone 2 is geschikt voor moerasplanten. Dit gebied is het verlengde van de oever, en in deze zone is het over het algemeen wat natter dan in het oevergebied. De grond blijft hier altijd drassig en vochtig. De plantdiepte ligt tussen de 0 en -15 centimeter. Sommige moerasplanten moeten echt onder water geplant worden om te overwinteren of de groei te stimuleren. Er zijn veel verschillende soorten moerasplanten, bijvoorbeeld Mazus reptans blueCaltha palustrisJuncus effusus SpiralisGeranium palustis of Mentha aquatica.

Zone 3 is geschikt voor waterplanten. Dit gebied ligt tussen de 0 tot -40cm diepte. Planten die in deze zone staan willen met de wortels in het water staan, of volledig onder water geplant worden. Deze plantgroep houdt van stilstaand water en een zonnige standplaats. Deze groep planten kun je het beste aanplanten met behulp van een vijvermand. Leuke waterplanten zijn Pontederia cordataTypha minimaIris pseudacorus.

Zone 4 is geschikt voor waterlelies. De plantdiepte ligt tussen de -20 en -50 centimeter. Vaak vindt een waterlelie het fijn om te groeien in stilstaand water. Doordat de grote bladeren op het water liggen, creëer je veel schaduw in de vijver en dit zorgt ervoor dat algen minder kans hebben om uit te groeien. Leuk weetje: als het somber weer is of donker wordt, sluiten de bloemen van de waterlelie zich. Waterlelies plaats je bij voorkeur in een vijvermand op de bodem van de vijver. Waterlelies zijn in veel verschillende kleuren (o.a. wit, rood, geel, roze) verkrijgbaar, zoals de soorten Nymphaea AttractionNymphaea Marliacea ChromatellaNymphaea Madame Wilfron GonnèreNymphaea Gonnère.

Zone 5 is geschikt voor zuurstofplanten, die ook graag in de diepe delen van de vijver geplant worden. De plantdiepte ligt voor deze planten tussen de -40 en -60 centimeter. Leuke soorten zuurstofplanten zijn Rotala indicaHydrocotyle Novae-ZealandiaeHippuris vulgaris of Anagallis tenella.

Zone 6 is geschikt voor drijvende planten. Deze planten hoeven dus niet vast in de vijver te staan, maar kunnen op het water gelegd worden. Belangrijk is om deze planten goed onder controle te houden, want deze hebben de neiging om snel door de hele vijver heen te woekeren. Als je regelmatig overtollige planten weghaalt met een schepnet of door deze los te scheuren, voorkom je dat de hele vijver dichtgroeit en je niets meer kunt zien van de onderwaterwereld van jouw vijver. Een aantal leuke soorten drijvende planten zijn Polygonum amphibium (Veenwortel), Pistia stratiotes (Mosselplantje) of Trapa natans (Waternoot).