“Op de bloemkleur ligt vaak de focus, terwijl de bloei vaak maar van korte duur is.” Mark

Structuur van planten

De meeste planten en bomen zijn op een bepaalde manier opgebouwd. Ze hebben wortels, een stam, takken, bladeren en een bloem. Op de bloemkleur ligt vaak de focus, terwijl de bloei vaak maar van korte duur is. De structuur van het blad en wat voor soort bloem het is, is minstens zo belangrijk. Er zijn verschillende bladstructuren onder andere fijn, grof, egaal, gekarteld, rond-bladig of grasachtig. Qua bloeiwijze heb je onder andere schermbloemen, pluimachtige, distelachtige en aren. De combinatie hiervan zorgt voor een bijzonder mooi effect.

Schoonheid van planten

Je kunt schoonheid zien in planten die fris groen uitlopen in het voorjaar en wanneer planten zijn uitgebloeid en beginnen met afsterven. Na de bloei komen er zaaddozen of vruchten in een plant of boom. In het najaar, wanneer planten beginnen met afsterven, hebben ze door hun kleur en structuur een sierwaarde. Zonde om dit af te knippen in het najaar. De combinatie van planten die op verschillende momenten hun schoonheid laten zien, zorgen voor een samenhangend geheel.

Lees ook onze blog tuinontwerp

Planten die opvallen door hun blad:

Dun & lang-bladig

Grof & groot-bladig

Fijn & rond-bladig

Grasachtige

Planten die opvallen door hun bloeiwijze:

Aren

Distelachtige

Bolvormig of kogelachtig

Pluimachtige

Schermbloemen

Margrietachtige

Klokjesbloemen & lipachtige

Wil je hier meer over weten? In het boek ‘Ontwerpen met planten’ van Noel Kingsbury en Piet Oudolf staat het perfect omschreven.