Wat is de Dutch Wave

De Dutch Wave wordt ook wel de ‘Hollandse vaste planten golf’ of ‘The New Perennial Movement’ genoemd. Deze tuinstijl is eind vorige eeuw ontstaan. Voornamelijk door ontwerpers Piet Oudolf, Henk Gerritsen, Ton ter Linden en Rob Leopold. Zij keken anders aan tegen de bestaande ‘tuinregels’ en beoordeelden planten niet alleen op hun bloei, maar keken juist naar de structuur en hoogte van een plant, hoe een plant zich gedraagt en hoe een plant er uitziet gedurende de seizoenen.

“Om een Dutch Wave tuin te ontwerpen heb je een goede plantenkennis nodig met begrip van de natuurlijke groeiwijze van planten” Mark

De tuinstijl is geïnspireerd door de natuur en het Nederlandse landschap. De Dutch Wave wordt gekenmerkt door organische lijnen, losse beplanting en gebruik van natuurlijke materialen. Met als doel om een natuurlijke uitstaling te creëren die in balans is en harmonie heeft.

Planten volgens de Dutch wave

Om een Dutch Wave tuin te ontwerpen heb je een goede plantenkennis nodig met begrip van de natuurlijke groeiwijze van planten en een gevoel voor compositie en balans. Een tuinontwerper inschakelen is wel aan te raden. Maar je kunt het ook zelf proberen door te experimenteren met verschillende grassen en vaste planten en hun plaatsing in de tuin. Hierdoor vergroot je je eigen kennis. Uiteraard adviseren we je graag.

Inspiratie opdoen voor een Dutch wave tuin kun je doen door tuinen te bezoeken van ontwerper Piet Oudolf. Je vindt deze o.a. bij Museum Voorlinden in Wassenaar, Singer Laren of de Vlinderhof in het Maximapark in Utrecht.

Planten voor in een Dutch wave tuin

Een Dutch Wave tuin kun je creëren in zowel een kleine als grote tuin. Het past goed bij zowel een moderne als traditionele woning. Vergeet ook niet om een solitair als blikvanger te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een meerstammige boom. Hieronder een lijstje met vaste planten, grassen en bloembollen die je in een Dutch Wave tuin kunt tegen komen:

Top 25 Dutch Wave planten

 1. Calamagrostis brachytricha
 2. Betonica officinalis ‘Hummelo’
 3. Echinacea pallida
 4. Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’
 5. Echinops ritro ‘Veitch Blue’
 6. Allium aflatunense Purple Sensation
 7. Eupatorium maculatum ‘Riesenschirm’
 8. Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’
 9. Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’
 10. Rudbeckia f. ‘Goldsturm’
 11. Aconitum carm. ‘Arendsii’
 12. Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’
 13. Liatris spicata
 14. Aster ‘Twilight’
 15. Persicaria amplexicaulis ‘Alba’
 16. Sporobolus heterolepis
 17. Eryngium bourgatii
 18. Helenium ‘Moerheim Beauty’
 19. Sanguisorba officinalis ‘Red Thunder’
 20. Monarda ‘Scorpion’
 21. Sesleria autumnalis
 22. Allium ‘Summer Beauty’
 23. Perovskia atriplicifolia ‘Little Spire’
 24. Achillea ‘Moonshine’
 25. Salvia verticillata ‘Purple Rain’