Waar zijn klimplanten goed voor?

Wist je dat klimplanten een positieve bijdrage leveren aan een gezonder klimaat? Zo zorgt een klimplant voor meer biodiversiteit en een gezonder ecosysteem. Klimplanten kunnen namelijk veel zuurstof afgeven aan hun omgeving, en zijn uitstekende luchtzuiveraars doordat ze o.a. koolstofdioxide (CO2) opnemen en fijnstof vast kunnen houden op het blad. Nog een mooie eigenschap: klimplanten reguleren de temperatuur binnen en buiten gebouwen. Ideaal dus om toe te passen in jouw tuin, en zo gelijk een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.

“Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat een klimplant tegen de gevel van je huis werkt als een natuurlijke airco.” Jojanneke

Klimplanten tegen de muur van je huis

Een groene gevel met of zonder prachtige bloemen heeft naast een mooie uitstraling ook veel andere voordelen. Als de wand vol gegroeid is met een klimplant, zorgt dit ervoor dat regen van de wand af blijft en de muur droger blijft. Ook schijnt de zon  minder op de muur. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat een klimplant daardoor een soort natuurlijke airco functie heeft. De laag planten draagt bij aan verkoeling van je huis.

 

Klimplanten geleiden voor een mooi resultaat

Om klimplanten goed te laten groeien, is het belangrijk om ze goed te begeleiden. Gelukkig zijn er veel handige materialen die je hier goed voor kunt gebruiken:

  • Bindbuis: met dit elastische draad kunnen takken van klimplanten vastgebonden worden, zonder dat het draad ingroeit of te strak gaat zitten.
  • Draadset voor klimplanten: met dit spandraadsysteem creëer je een maximale ondersteuning voor alle soorten klimplanten.
  • Clematisklemmen: Clematissen zijn klimplanten die een goede ondersteuning nodig hebben om te groeien tegen een muur of klimrek. Hiermee kunnen de fragiele takken van deze plant goed ondersteund en begeleid worden.
  • Metalen Klimrek: Dit rek is eenvoudig te monteren aan een muur, en is geschikt om allerlei soorten klimplanten langs te geleiden.
  • Klimrek regenpijp: dit decoratieve halfronde klimrek is ideaal om langs een regenpijp te plaatsen.
  • Takkengeleiders: deze takkengeleiders zijn gemaakt van metaal en geschikt om de stengel van klimplanten te ondersteunen.
  • Snoeischaar: altijd handig om te gebruiken in de tuin, maar zeker ook om de groei van een klimplant binnen de perken te houden.

Waar kun je een klimplant tegenaan laten groeien

Een klimplant kun je tegen de gevel van je huis laten groeien, maar ook tegen een schutting of bijvoorbeeld een overkapping. Daarnaast zijn er ook nog wat leuke andere opties die je kunt gebruiken als ondersteuning.

Obelisk

Een leuk voorbeeld is een obelisk. Een mooi, decoratief hulpmiddel om klimplanten in te laten groeien. Deze kun je prachtig in de tuin plaatsen, waarmee je een echte blikvanger creëert.

Rozenboog

Een traditionele rozenboog blijft ook een mooie toevoeging aan een tuin. Hier kun je uiteraard een mooie klimroos langs geleiden, maar ook een andere klimplant kan op deze manier een mooie blikvanger worden in jouw tuin.

Trellisscherm

Een trellisscherm of draadscherm kun je gebruiken als variatie in je tuinafscheiding of om tegen een stenen wand aan te plaatsen. Deze schermen zijn ook ideaal om klimplanten tegenaan te laten groeien.

Pergola

Een pergola kan mooi gebruikt worden om mooie klimplanten over te laten groeien. Afhankelijk van de soort klimplanten die je kiest plaats je het beste aan iedere voet van de pergola een plant, die je langs één kant van de paal omhoog geleidt. Vervolgens kun je de planten mooi door en over de pergola laten groeien.

Tip: Lees in ons blog over de mooiste klimplanten meer informatie over de verschillende soorten klimplanten die er zijn: klimplanten, slingerplanten en leiplanten.