Planten in de volle grond water geven

Elke dag een klein beetje water zal een plant in jouw tuin niet veel goed doen. Het water zal niet dieper komen dan circa 10 cm. In de volle grond hebben de planten ruimte om diep te wortelen. Het water bereikt nooit de belangrijkste wortels als je slechts een beetje water geeft. Geef daarom 1 keer in de week een flinke douche (zwenksproeien een uur op 1 plaats). Zo komt het water dieper en heeft de plant wat reserves om water op te nemen.

Gazon sproeien

Iedereen wil wel een diep groen gazon. Maar tijdens warme zomerweken kan het gazon behoorlijk geel worden. Het is daarom belangrijk om het gazon regelmatig te blijven bemesten. Hierdoor wordt het gazon weerbaarder tegen o.a. droogte. Ook is het verstandig om het gazon in de zomermaanden niet korter te maaien dan 4 cm. Dit is beter voor het herstel van het gras. Lees hier meer over in onze blog Gazonverzorging voor het hele jaar.

Het gazon water geven hoeft maar 1 keer in de week en kan het beste in de avond. Laat de zwenksproeier circa 20 minuten op 1 plek staan. Zo wordt het water egaal verdeeld over het gazon. Wanneer het gazon net aangelegd of gezaaid is, is het verstandig dagelijks te sproeien.

Planten in bakken water geven

Planten in potten hebben niet alleen water nodig wanneer de zon schijnt en het warm is, maar ook bij bewolkt, winderig of zelfs regenachtig weer. Potten die in de volle zon staan kunnen elke dag wel een slokje water gebruiken. Je zult de potten regelmatig moeten controleren of deze nog vochtig genoeg zijn. Dit kun je doen door met je vinger te voelen of de grond nog vochtig genoeg is. Geef pas water wanneer het wat droger aanvoelt. Zo voorkom je dat je planten niet te veel water geeft. Geef planten altijd in de pot en waterschaal water en niet over de plant. Het water bereikt anders de grond niet doordat het van de bladeren langs de pot loopt.

Slim water geven

Op warme zomerdagen moeten we zelf goed blijven hydrateren met water en planten willen dit ook. Vaak wordt er water gegeven met leidingwater. Het is dus verstandig om zo efficiƫnt mogelijk water te geven om te voorkomen dat je leidingwater verspilt. Hoe simpel water geven ook mag lijken, er zijn wel een aantal dingen waarop je moet letten. Hieronder een aantal tips:

 • Geef in de ochtend of avond water
  Dit voorkomt directe verdamping en verbranding
 • Gebruik zoveel mogelijk regenwater
  Dat gaat niet ten koste van drinkwater en scheelt in de portemonnee
 • Neem geen verhoogde border!
  Een verhoogde border droogt ontzettend snel uit, waardoor je veel meer water nodig hebt om te besproeien
 • Vang regenwater op!
  Plaats een regenton aan je schuur of huis. Met dit opgevangen regenwater kun je in droge periodes water geven
 • Bemest regelmatig
  Planten die regelmatig bemest worden zijn weerbaarder, gebruik wel organische meststoffen
 • Denk ook eens aan druppelbevloeiing
  Bij lange hagen of grote borders kan dit een zeer goede optie zijn om duurzaam met water om te gaan
 • Gebruik goede potgrond bij aanplant in potten
  Goede potgrond houd langer vocht vast en dan heb je dus minder gietbeurten nodig. De potgrond van DCM zijn van deze hoge kwaliteit.
 • Ga je op vakantie? Neem een plantenoppas
  Help de plantenoppas door bijvoorbeeld de gieter klaar te zetten of de tuinslang uit te rollen
 • Voorkom kale plekken in de tuin
  Plant bodembedekkers, gebruik boomschors of een andere natuurlijke afdekmiddel
 • Plant planten in de tuin die beter tegen de droogte kunnen
  Lees onze blog over planten die tegen droogte kunnen