De ideale bodem

Het begint bij de basis. Als de bodem niet goed is zal de plant of boom het ook niet goed gaan doen. De ideale bodem bestaat uit een goede lucht- /vochtverhouding, de juiste pH-waarde(zuurtegraad) en voldoende voeding voor de plant of boom. Ook moet de bodem voldoende humus hebben en een rijk bodemleven.

“Koemest is geen voeding! Maar een structuur verbeteraar” Mark

Een goede lucht- /vochtverhouding

Kleigrond zoals we hier in Zeeland veel hebben kan soms erg verdicht zijn. Dat komt omdat een kleikorrel fijner is dan zand (µm-percentage). Ook staat klei er om bekend dat het vocht vasthoudt. Bij een slechte lucht- /vochtverhouding kan het wortelgestel slecht wortelen. Hieronder een aantal tips om de structuur te verbeteren.

  • Spit de bodem met een spade of frees de bodem met een hakfrees (grote machines zorgen voor grote schade)
  • Zorgen voor humus, plant aan met DCM Vivimus
  • Lees onze plantinstructies voor het aanplanten

De juiste pH-waarde(zuurtegraad)

Een plant heeft behoefte aan een perfecte zuurtegraad. De juist zuurtegraad van de bodem ligt tussen de 6 en de 6,5 pH. Bij een te lage of te hoge pH-waarde kan voeding slecht worden opgenomen. Onze ervaring is dat de pH-waarde vaak rond 5 tot 6 ligt in het voorjaar.
Door te bekalken met DCM Groen-kalk wordt de zuurtegraad verhoogd. Ook zorgt kalk voor sterke celwanden en het activeert voedingsstoffen en bacteriën in de grond.

Een rijk bodemleven

De grond, bodem of aarde zit vol met nuttig bodemleven. Bodemleven bestaat onder andere uit schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes en (regen)wormen. De planten krijgen door het bodemleven sterkere wortels, waardoor ze weerbaarder worden en beter groeien. Ruim een kwart van alle biodiversiteit leeft in de bodem. Een rijk bodemleven helpt om alle processen die zich in de bodem afspelen perfect te laten verlopen. Denk aan het afbreken van organische stof tot voedingselement met als restproduct humus dat weer zorgt voor een betere structuur van de bodem. Om bodemleven een boost te geven adviseren wij DCM Meststof Viviroot.

  • Zorgt voor de inbreng van humus en voedingsstoffen
  • Verbetert de structuur
  • Verbetert de wortelontwikkeling
  • Geeft een gezonde opstart bij de groei
  • Stimuleert het nuttig bodemleven
  • Rijk aan bacillus wat het effect verhoogt van meststoffen

 

Voeding voor de planten en bomen

Planten hebben om te groeien en bloeien voeding nodig. Als mensen niet genoeg vitamines binnen krijgen zijn ze ook vatbaarder voor ziektes en worden ze sneller prikkelbaar. Daarom is het belangrijk om je planten en bomen te blijven bemesten. Het is belangrijk om de voedselreserves regelmatig aan te vullen. Bij mest wordt er vaak gedacht aan koemest, maar koemest is geen voeding. Het is een structuurverbeteraar. Een plant heeft N.P.K. + MgO + CaO nodig. De schijf van 5 voor planten bestaat uit:

Met wat moet ik bemesten?

Wij adviseren om organisch te bemesten met een meststof van DCM. Deze meststoffen zijn samengesteld uit verschillende natuurlijke grondstoffen. Deze plantaardige, gedroogde dierlijke en ook (natuurlijke) minerale grondstoffen zijn voor 75% afkomstig uit de voedingsindustrie. De grondstoffen zijn vooral afkomstig uit de Benelux.

Het voordeel van organische meststof is dat de voedingsstoffen langzaam worden afgegeven. In tegenstelling tot kunstmest. Kunstmest kan zorgen voor verbranding en is bovendien belastend voor het milieu. Er zijn verschillende organische meststoffen te verkrijgen. Iedere meststof is met verschillende grondstoffen specifiek samengesteld voor een bepaald doel. Bekijk ons assortiment aan bemesting.