Kwaliteit planten

We staan bekend om de goede kwaliteit en een breed assortiment. Wij doen er alles aan om deze goede naam hoog te houden! Als we planten leveren zijn de planten ziektevrij en voorzien van een goed wortelgestel. Althans hier streven we naar. Bomen en planten blijven tenslotte een levend product en sommige planten zijn wat gevoeliger voor ziektes en plagen dan andere.

“Ziektes en plagen in de tuin, wen er maar aan als je biologisch wilt tuinieren!” Mark

Biologisch gekweekte planten

We krijgen steeds vaker de vraag naar biologisch gekweekte planten. Het liefste zouden we deze ook alleen maar verkopen. Maar we merken dat nog niet iedere consument en kweker hier klaar voor is. Geloof me; een kweker gebruikt liever ook geen pesticide. Maar als je je eigen gewas (geld) onder je ogen ziet wegkwijnen voel je soms een duidelijke noodzaak om in te grijpen. Dus biologisch werken lukt nog niet altijd, maar het begint er we steeds meer op te lijken. Wij letten op certificeringen als ‘on the way to planet proof’, ‘MPS-certificering’, ‘Skal’ en ‘Milieukeur’.

Er zal ook verandering bij de consument plaats moeten vinden. Op biologische planten zal wat vaker een vlekje, luisje of smetje zitten. Wij krijgen vervolgens de vraag wat hieraan te doen is… Ons advies: probeer hier vooral aan te wennen!

Voorkomen is beter dan genezen

Dat geldt zeker ook voor ziektes en plagen in de tuin. Wanneer je de plant optimaal aanplant en verzorgt is de kans hierop veel kleiner. Hieronder 5 tips om ziektes en plagen te voorkomen:

  1. Zorg ervoor dat de plant op de juiste plek staat. Kijk naar de grondsoort, hoeveelheid licht, hoeveelheid vocht en hoeveelheid wind.
  2. Plant op de juiste manier aan. Lees hiervoor onze plantinstructies.
  3. Probeer het gewoon, sommige planten blijken het toch prima te doen en geen last te hebben van kwaaltjes
  4. Bemest organisch en vooral met regelmaat.
  5. Zorg voor een juist ecosysteem, trek de natuurlijke vijand aan.

Bonus tip: Het DCM Garden Care waarschuwingssysteem stuurt een instant melding naar je mailbox, zodra een plaag op komst is. Zo kan je snel en op het juiste moment actie ondernemen. Schrijf je dus snel in!

15 meest voorkomende ziektes en plagen

Er kruipt en vliegt behoorlijk wat in jouw tuin. De meeste insecten zijn onschuldig en dragen bij aan het ecosysteem. Maar wanneer er van sommige insecten te veel zijn kunnen ze voor een ware nachtmerrie zorgen in de tuin. Naast vervelende insecten zijn er nog veel meer ziektebeelden die voor kunnen komen. We hebben de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet. Door er op te klikken krijg je informatie over het herkennen en bestrijden.

Tuinapotheek

Het is belangrijk om te weten wat voor ziekte of ongedierte er in de plant zit voordat je begint met behandelen. Door op google plaatjes op te zoeken kun je het beter herkennen. In onze tuinapotheek vind je veel van de in deze blog genoemde EHBO(Eerst Hulp Bij Ongedierte) producten. Probeer zoveel mogelijk te werken met natuurlijke vijanden of feromonen. DCM naturapy heeft hierin een breed assortiment. Zo bestrijd je vervelende insecten effectief en biologisch.