Het nut van slakken

Slakken zijn echte opruimers in de tuin, ze eten dood blad en kleine diertjes. Deze weekdieren zijn zelf weer voedsel voor vogels, kippen, egels en padden. Slakken zie je wat meer tijdens vochtige en warme weersomstandigheden. Maar van directe zon en hitte drogen ze uit. Kijk je onder bladplanten, tussen grassen of onder een pot, dan heb je grote kans dat je ze daar aantreft.

"Slakken kun je voorkomen door het planten van beplanting die ze niet lusten" Mark

Slakken bestrijden

Die nare slijmerige beestjes kunnen behoorlijk wat schade aanrichten in de tuin. Vooral naaktslakken vormen een grote plaag. Het is afhankelijk van het weer hoeveel slakken er zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om slakken te bestrijden. Zo kun je in de avond op pad gaan en de slakken op te pakken en verplaatsen naar een afgesloten kliko. Maar er zijn ook genoeg andere manieren om slakken te bestrijden:

Slakkenval

De Luxan Slakkenval vul je met bier of een andere lokstof die slakken aantrekt. De val kan worden geleegd en vervolgens opnieuw worden gebruikt. Vrij van pesticiden en veilig voor het mileu.

DCM Bio Anti-slak

DCM Bio Anti-slak is een doeltreffend slakkenlokaas met een werkzame stof op basis van natuurlijke ingrediënten en is toepasbaar in de biologische tuin. Het kan ingezet worden ter bestrijding van naaktslakken op sierplanten, kuipplanten, fruit en groenten in zowel de tuin als kas. Na het eten van de korrels verliezen de slakken hun eetlust, stoppen ze met vreten aan de planten en trekken ze zich terug in hun schuilplaats, waar ze uiteindelijk sterven. Het middel is goed bestand tegen regen en schimmel.

Aaltjes tegen naaktslakken

Deze minuscule parasiterende aaltjes kunnen worden ingezet ter bestrijding van naaktslakken in de sier- en moestuin. Ze dringen de slak binnen via natuurlijke openingen en scheiden er een bacterie af die de slak doodt.

Kopertape

Heb je planten in pot dan kun je het beste kopertape rondom de pot doen. Koper geeft de slak een klein schokje. Een soort schrikdraad voor de slak.

DCM Cacaodoppen

Zorgen ervoor dat katten, slakken en onkruid wegblijven. Strooi een dikke laag van 5 – 8cm voor het gewenste resultaat.

Desimo Slakkenkorrels

Desimo slakkenkorrels gebruik je als lokvorm ter bestrijding van zowel huisjes- als naaktslakken. De korrels bevatten een natuurlijke lokstof waar slakken tot worden aangetrokken. Na inname van de gifkorrels trekken de slakken zich terug en sterven vervolgens.

Slakkenkorrels

Deze slakkenkorrels zijn vervaardigd op basis van de werkzame stof ferri fosfaat (ijzer(III) fosfaat). De korrels zijn attractief voor naaktslakken. Onmiddellijk na opname van de korrels stoppen de slakken met vreten. De optredende vraatstop gaat niet gepaard met een sterke slijmvorming. De slakken trekken zich terug in hun schuilplaats en gaan na korte tijd dood.

Maak het slakken niet makkelijk

Slakken kun je ook voorkomen door het planten van beplanting die ze niet lusten. Ze houden vaak niet van geurende planten zoals bieslook. Hieronder vind je een lijstje met planten die slakken niet lekker vinden: