Wat is schaduw

Er zijn verschillende soorten schaduw. In een tuin met een paar bomen komt op de meeste plekken wel een paar uur zon. Maar er zijn ook tuinen waar maar weinig zon komt door hoge beplanting of door gebouwen. Als we het over schaduwplanten hebben, praten we over planten die op plekken kunnen staan waar de zon maximaal 1 tot 2 uur schijnt in de zomer. Voor halfschaduw plekken heb je 3 tot 5 uur zon nodig.

Schaduwplanten voor droge plekken

Een schaduwplant op een droge plek is bijzonder lastig. Convallaria Majalis, Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’, Polygonatum multiflorum en Luzula sylvatica zijn planten die het wel doen op zo een bijzondere plek. Om het vocht in de schaduwrijke tuin vast te houden kun je DCM Bentoniet door de bodem mengen. Ook is het belangrijk om een goede mulchlaag aan te brengen die het vocht langer vasthoudt. Dit kun je doen door houtsnippers of boomschors aan te brengen. Vooral jonge planten hebben voldoende vocht nodig, denk dus eens aan een druppelslang.

Contrast in een schaduwtuin

Het blijft altijd een uitdaging om dat schaduwhoekje in de tuin leuk te maken. Je kunt dit doen door planten te combineren met dode materialen zoals een oud blok hout, een kunstwerk of met tuinverlichting. Naast combineren van materialen is het ook belangrijk om te kiezen voor planten met verschillende bladstructuren en bladkleuren. De combinatie hiervan zorgt voor een bijzonder mooi effect. We hebben een top 25 met leuke planten voor in de schaduw gemaakt.

Top 25 schaduwplanten

  1. Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’
  2. Aruncus dioicus
  3. Astilbe japonica ‘Deutschland’
  4. Athyrium filix-femina
  5. Bergenia ‘Bressingham White’
  6. Brunnera macrophylla
  7. Carex morrowii ‘Irish Green’
  8. Dicentra spectabilis
  9. Digitalis purpurea
  10. Dryopteris erythrosora
  11. Dryopteris filix-mas
  12. Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’
  13. Galium odoratum
  14. Geranium macrorrhizum
  15. Helleborus argutifolius
  16. Helleborus orientalis
  17. Hosta sieboldiana ‘Elegans’
  18. Lonicera nitida Maigrün
  19. Luzula nivea
  20. Luzula sylvatica
  21. Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’
  22. Polygonatum muliflorum
  23. Polystichum setiferum
  24. Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’
  25. Tellima grandiflora