Een succesvolle aanplant

Zorgen voor een succesvolle aanplant omvat iets meer dan alleen de plant in de grond zetten. Een goed wortelgestel is erg belangrijk. Door de wortels neemt de plant vocht en voedingstoffen op, hierdoor is de groei en bloei veel intenser en blijft de plant sterker en gezonder.

Wij willen uiteraard niets liever dan dat jij tevreden bent met jouw aankoop. Op het moment van leveren zijn de planten ziektevrij en voorzien van een goed wortelgestel. Wij geven je graag een aantal tips die helpen bij een succesvolle aanplant van jouw nieuwe planten.

1. Zorg dat alle onkruiden en oude plantresten weg zijn

Verwijder de onkruiden met wortel en al om te voorkomen dat deze terug komen. Bij hardnekkige onkruiden zoals riet, zevenblad, akkerdistel en kweekgras is het onbegonnen werk om wortels weg te gaan halen. Het is dan verstandig om in ieder geval de bovenste laag af te voeren en op te hogen met DCM zwarte grond of bv. Terrafin® o.a. verkrijgbaar bij van Ouwerkerk B.V. in Middelburg.

2. Zorg voor een luchtige, kruimelige bodemstructuur

Wortels van planten hebben zuurstof nodig om goed te kunnen wortelen. Maak de grond daarom voor het aanplanten goed los tot circa 50 cm diep. Let op: Bij zware klei grond is alleen los maken niet voldoende. Harde gronden zoals kleigrond zorgen ervoor dat planten slecht kunnen wortelen en bij extreme regenval kan er water blijven staan. Dit kan leiden tot o.a. plantenstress en wortelrot waardoor planten sneller zullen afsterven.
Om dit te voorkomen kun je DCM Kleigrondverbeteraar Lavakorrel goed door de bodem heen mengen. Deze lava is een fijn gesteente, wat luchtig en hoekig is. Door zijn hoekigheid blijft hij vele jaren in de toplaag zitten, in tegenstelling tot scherpzand wat rond is en na enkele jaren uitgespoeld is. Wanneer de planten eenmaal staan is de structuur van de grond verbeteren erg lastig! Doe dit dus voordat je met planten begint.

3. Plantgat maken

Wanneer de bodem goed los is gemaakt is het gemakkelijker om het plantgat te graven. Maak het gat pas wanneer de planten ernaast staan. Wanneer je vooraf het plantgat maakt kan er water in blijven staan, wat kan leiden tot ziektes. Ook zie je meteen hoe groot het gat moet worden. Het plantgat moet minimaal 1 á 2 keer zo groot zijn als de pot/kluit. Zorg dat de grond onderin het plantgat los is.

4. Plant aan met DCM Vivimus aanplantaarde

De basis van een geslaagde aanplant is een goede structuur. Meng 1 á 2 delen DCM Vivimus door 1 deel uitgegraven grond. Strooi onderin het plantgat ook voldoende Vivimus en meng dit met de bestaande grond. DCM Vivimus is een product dat speciaal is ontwikkeld om de bodemstructuur te verbeteren en ideale groeiomstandigheden voor de plant te creëren.

Bestel DCM Vivimus Universeel
 • Hoeveel DCM Vivimus heb ik nodig bij aanplant?

  Wij adviseren bij aanplant van bomen en/of planten gebruik te maken van DCM Vivimus grondverbeteraar. Dit geeft bij ons recht op plantgarantie. Om te berekenen hoeveel DCM Vivimus je nodig hebt, adviseren wij om het volgende aan te houden.

   

  Planten die in pot gekweekt zijn:

  Planten in P9 potmaat: per plant 1 liter Vivimus

  Planten in C2, C3 potmaat: per liter potinhoud 1 liter Vivimus (C2 = 2 liter Vivimus)

   

  Bomen:

  1 zak DCM Vivimus van 40 liter bij aanplant van een boom

  2 zakken DCM Vivimus bij zeer grote, dikke bomen met een diktemaat vanaf 20/25 en bij bomen met draadkluit

   

  Haagplanten met kluit of in pot:

  1 zak DCM Vivimus per 2 strekkende meter haagbeplanting

  1 zak DCM Vivimus per 1 strekkende meter bij grote haagplanten vanaf 175/200cm of groter of haagplanten met draadkluit

   

  Haagplanten met wortel:

  1 zak DCM Vivimus per 3 strekkende meter haagbeplanting

  1 zak DCM Vivimus per 2 strekkende meter haagbeplanting bij grote haagplanten vanaf 175/200cm of groter

   

  Voor grondverbetering in een bestaande tuin:

  15-20 liter DCM Vivimus per vierkante meter grondverbetering

   

  DCM Vivimus Universeel

5. Het planten

Na alle voorbereidingen is het nu tijd om de plant in het plantgat te plaatsen. Zorg ervoor dat de plant niet dieper staat dan de potrand of de bovenzijde van de kluit*. Verwijder de plastic pot en plaats de plant in het gat. Schuif daarna de gemengde grond aan in het gat. Zorg dat de plant netjes recht staat en druk daarna de grond stevig aan.

*Kluit: Laat de jute rondom de kluit zitten, maak wel de knopen los wanneer de plant in het plantgat staat. De jute is biologisch afbreekbaar. Door de jute blijft de kluit stevig waardoor het wortelgestel zo min mogelijk schade kan oplopen. Knip bij een draadkluit de bovenste draden door.

 • Wat betekent kluit of kale wortel?

  In het najaar zijn er bomen, hagen en rozen die leverbaar zijn met kluit of kale wortel. Dit wordt aangegeven bij de maatomschrijving als KL (kluit) of W (wortel). Dit betekent dat de kweker de planten rechtstreeks uit de grond haalt, en deze met een kluit of kale wortels gelijk verkocht kunnen worden. Ze worden dan niet in een pot geplaatst om daar verder in te wortelen.

6. De laatste loodjes

Nadat de grond stevig is aangedrukt kun je rondom de plant de grond netjes aanwerken met een hark, spade of cultivator. Zorg dat de wortels niet uitdrogen, dus geef daarom de eerste periode voldoende water.

7. Hoe zorg ik verder voor mijn planten?

Bemesten

Net als de mens heeft een plant ook voeding nodig. Bemest daarom met een organische meststof in maart/april,  herhaal dit in juni/juli en nog een keer in september. Hierdoor worden de planten sterker, gezonder en zullen bloeiende planten uitbundiger bloeien. Let op: Koemest is geen voeding, maar een structuur verbeteraar. Tip: gebruik de organische meststoffen van DCM.

Bodemverzorging

Maak regelmatig de bodem los met een spitvork of cultivator om de luchtige structuur te behouden. Bij sommige planten adviseren wij om specifieke bodem verbeteraars te gebruiken. Na verloop van tijd moeten deze opnieuw toegevoegd worden.

Water

Bij langdurige droogte is het belangrijk om voldoende te sproeien. Doe dit in de avond om verbranding te voorkomen. Denk ook eens aan druppel-bevloeiing. Het is beter om één keer in de week voldoende water te geven dan elke avond een klein beetje.

Heb je vragen over deze instructie? Neem dan gerust contact met ons op!
Advies nodig? Bel 0118 71 50 80 verkoop@zeelandplant.nl

Belangrijke feiten om te weten en nog een paar tips:

 • Sommige planten, zoals zuurminnende en mediterrane planten hebben specifieke bodemeisen
  Dit los je op door gebruik te maken van verschillende bodemverbeteraars. Win hiervoor advies in bij één van onze medewerkers.
 • Last van storende lagen in de grond?
  Dan is het verstandig verticale drainage toe te passen in combinatie met DCM Kleigrondverbeteraar. Lees ook onze blog over wateroverlast in de tuin.
 • Is gratis compost van de milieustraat goed om in aan te planten?
  Nee, in die compost zitten nog veel onkruidzaden en weinig voedingstoffen. Ook kan gebruik hiervan zorgen voor wortel verbranding.
 • Koemest is geen mest
  Koemest bevat geen voeding, wel is het een goede structuur verbeteraar. Gebruik daarom voor de siertuin DCM organische siertuinmest.
 • Plant niet te diep
  Wanneer de plant of boom te diep in de grond staat, kan dit leiden tot schimmelvorming en/of afsterven van wortels.
 • Krijg je de pot van de plant niet los?
  Knijp voorzichtig in de onderzijde van de pot. Mocht de plant helemaal niet los komen, knip dan de pot open met een snoeischaar.
 • Bij ziekte en plagen
  Mocht je plant last hebben van bijvoorbeeld luizen of schimmels, dan kun je deze bestrijden met een natuurlijke vijand of bestrijdingsmiddel. Zo zal afsterven van de plant worden voorkomen. Bekijk onze tuinapotheek.
 • Plantgarantie
  Wij staan volledig achter de kwaliteit van de door ons geleverde planten. De geleverde planten zijn gekweekt met zorg, liefde en aandacht. Daarom geven we op alle winterharde planten een plantgarantie van 6 maanden na leverdatum.