Klimaatadaptatie

Tuinen worden steeds vaker dicht bestraat, waardoor er maar een smal strookje groen overblijft. Regenwater wat op bestrating valt, wordt dan vaak afgevoerd via het riool of dat groen strookje. Hierdoor worden riolen steeds vaker overbelast. Is jouw tuin eigenlijk klimaatadaptief?

Voorkom wateroverlast in de tuin

Door kortdurende hevige regenbuien kan er flinke wateroverlast ontstaan. Vooral in bebouwde gebieden zoals dorpen en steden. Hier in Zeeland hebben we in de meeste gebieden ook nog eens te maken met zware kleigrond. Kleigrond is een vruchtbare grond maar kan soms erg verdicht zijn waardoor het gevallen water niet goed weg kan lopen. Vaak wordt er gedacht dat dit met een beetje scherp zand of wat Brabantse bosgrond wel wordt verholpen, maar helaas werkt dit niet voldoende.
Dit zijn mogelijke gevolgen:

 • Planten kunnen er moeilijk in wortelen
 • Er is onvoldoende zuurstof in de grond
 • Planten verliezen hun pracht
 • Het blijft met nat weer erg drassig
 • Je creĆ«ert lagen in de grond
 • De wortels kunnen wegrotten waardoor de plant afsterft

Kleigrond verbeteren

Om te zorgen dat kleigrond beter regenwater kan afvoeren en een kruimelige structuur krijgt, adviseren we om DCM Lava (Kleigrondverbeteraar) door de grond heen te mengen. Lava is een fijn gesteente dat luchtig en hoekig is. Door de hoekigheid blijft dit gesteente vele jaren in de toplaag zitten, in tegenstelling tot scherpzand wat rond is en na enkele jaren uitgespoeld is. Breng een laagje van 3 tot 5 cm boven op de kleigrond aan en meng dit goed door de bovenste laag.

10 planten die het goed doen op natte kleigrond:

 1. Ribes sanguineum King Edward VII
 2. Fruit
 3. Helenium Moerheim Beauty
 4. Bergenia cordifolia Rotblum
 5. Brunnera macrophylla
 6. Quercus palustris Green Pillar
 7. Salix elaeagnos ‘Angustifolia’
 8. Lonicera periclymenum Serotina
 9. Cortaderia selloana
 10. Waldsteinia ternata