Hoe plant ik mijn nieuwe boom?

Zorgen voor een succesvolle aanplant omvat iets meer dan alleen de boom in de grond zetten. Een goed wortelgestel is erg belangrijk. Door de wortels neemt de boom vocht en voedingstoffen op, hierdoor is de groei en bloei veel intenser en blijft de boom sterker en gezonder.

Wij willen uiteraard niets liever dan dat jij tevreden bent met jouw aankoop. Wij geven je graag een aantal tips die helpen bij een succesvolle aanplant van jouw nieuwe boom.

1. Het maken van een plantgat

Verwijder onkruid en losliggende voorwerpen zoals stenen, grote takken of andere losliggende voorwerpen. Verwijder ook de touwtjes en etiketjes van de boom. Maak het gat pas wanneer de boom naast de gewenste plantplaats staat. Wanneer je vooraf het plantgat maakt kan er water in blijven staan, wat kan leiden tot ziektes. Ook kun je meteen zien hoe groot het gat moet worden. Het plantgat moet minimaal 1 á 2 keer zo groot zijn als de kluit/wortelgestel van de boom.

2. Zorg voor een luchtige, kruimelige grond

Wortels van planten hebben zuurstof nodig om goed te kunnen wortelen. Maak de grond onderin het plantgat tot circa 30cm los. Let op: Bij zware kleigrond is alleen losmaken niet voldoende.
Harde gronden zoals kleigrond zorgen ervoor dat planten slecht kunnen wortelen en bij extreme regenval kan er water blijven staan. Dit kan o.a. leiden tot plantenstress en wortelrot waardoor planten sneller zullen afsterven.
Om deze kans te beperken is het handig om een gat te boren onderin het plantgat met een grondboor (Circa 80cm diep). Hierdoor doorbreek je de storende laag. Ook kun je DCM Kleigrondverbeteraar Lavakorrel goed door de bodem heen mengen. Deze lava is een fijn gesteente, wat luchtig en hoekig is. Door zijn hoekigheid blijft hij vele jaren in de toplaag zitten, in tegenstelling tot scherpzand wat rond is en na enkele jaren uitgespoeld is.

3. Plant aan met DCM Vivimus

De basis van een geslaagde aanplant is een goede structuur. Meng 1 á 2 delen DCM Vivimus aanplantaarde door 1 deel uitgegraven grond. Strooi onderin het plantgat ook voldoende Vivimus en meng dit met de bestaande losgemaakte grond. DCM Vivimus is een product dat speciaal is ontwikkeld om de bodemstructuur te verbeteren en ideale groeiomstandigheden voor de boom te creëren.

Bestel DCM Vivimus Universeel
  • Hoeveel DCM Vivimus heb ik nodig bij aanplant?

    Wij adviseren bij aanplant van bomen en/of planten gebruik te maken van DCM Vivimus grondverbeteraar. Dit geeft bij ons recht op plantgarantie. Om te berekenen hoeveel DCM Vivimus je nodig hebt, adviseren wij om het volgende aan te houden.

     

    Planten die in pot gekweekt zijn:

    Planten in P9 potmaat: per plant 1 liter Vivimus

    Planten in C2, C3 potmaat: per liter potinhoud 1 liter Vivimus (C2 = 2 liter Vivimus)

     

    Bomen:

    1 zak DCM Vivimus van 40 liter bij aanplant van een boom

    2 zakken DCM Vivimus bij zeer grote, dikke bomen met een diktemaat vanaf 20/25 en bij bomen met draadkluit

     

    Haagplanten met kluit of in pot:

    1 zak DCM Vivimus per 2 strekkende meter haagbeplanting

    1 zak DCM Vivimus per 1 strekkende meter bij grote haagplanten vanaf 175/200cm of groter of haagplanten met draadkluit

     

    Haagplanten met wortel:

    1 zak DCM Vivimus per 3 strekkende meter haagbeplanting

    1 zak DCM Vivimus per 2 strekkende meter haagbeplanting bij grote haagplanten vanaf 175/200cm of groter

     

    Voor grondverbetering in een bestaande tuin:

    15-20 liter DCM Vivimus per vierkante meter grondverbetering

     

    DCM Vivimus Universeel

4. Het planten van de boom

Na alle voorbereidingen is het nu tijd om de boom in het plantgat te plaatsen. Zorg ervoor dat de boom niet dieper staat dan de bovenzijde van de pot of kluit. Verwijder de plastic pot of knip bij de draadkluit de bovenste draden door. Laat de jute en de korf rondom de kluit zitten. Maak wel de knopen los wanneer de boom in het plantgat staat. De jute is biologisch afbreekbaar. De kluit blijft stevig waardoor het wortelgestel zo min mogelijk schade kan oplopen. Zorg dat de boom netjes recht staat. Schuif daarna de gemengde grond aan in het gat en druk de grond stevig aan.

  • Wat betekent kluit of kale wortel?

    In het najaar zijn er bomen, hagen en rozen die leverbaar zijn met kluit of kale wortel. Dit wordt aangegeven bij de maatomschrijving als KL (kluit) of W (wortel). Dit betekent dat de kweker de planten rechtstreeks uit de grond haalt, en deze met een kluit of kale wortels gelijk verkocht kunnen worden. Ze worden dan niet in een pot geplaatst om daar verder in te wortelen.

  • Hoe werken de maten van planten?

    Potmaten worden aangegeven met een ‘C’ of ‘P’.

    De ‘C’ staat voor container (kweekpot). Het getal hierachter geeft de inhoud (in liters) van de pot aan. Dus bijvoorbeeld C2 is een 2 liter pot.

    De ‘P’ staat voor potmaat en het getal voor de diameter van de pot. Een P9 is dus 9×9 centimeter.

     

    Hoogtematen worden vermeld in centimeters, bijvoorbeeld 60/80 C2. Dit houdt in dat de plant 60 tot 80 centimeter hoog is en in een 2 liter pot zit.

     

    Diktematen worden gebruikt bij de maatvoering van bomen. Er wordt dan gekeken naar de dikte van de stam. Een boom kan in hoogte verschillen, maar de omtrek van de stam kan dezelfde maat zijn. De stamomtrek wordt gemeten op 1 meter vanaf de grond (het maaiveld). 12/14 betekent dat de boom een stamomtrek heeft van 12 tot 14 centimeter.

5. Plaats een boompaal voor extra stevigheid

Als een boom geplant is wil je niet dat die om- of scheef waait. Plaats daarom tijdens het planten boompalen. Hieronder staat beschreven hoe je dit het beste kunt doen:

  1. Plaats de eerste paal altijd in de richting waar de meeste wind vandaan komt. De tweede paal daar tegenover, zodat paal 1, de boom en paal 2 in lijn staan.
  2. Zorg dat er minimaal 20cm tussen de stam en de paal zit.
  3. Plaats de boompalen niet volledig verticaal, maar enigszins van de boom af (iets schuin, maar zeker niet te veel).
  4. Zet de palen stevig in de grond, eventueel met behulp van een grondboor en sleg of grote hamer. Sla de paal zeker nog 10x stevig aan(pas op dat je de kop van de paal niet kapot slaat).
  5. Zorg ervoor dat de paal minimaal één derde in de grond staat.
  6. Zet de boom vast met rubber boomband en een gesp, gebruik hiervoor onze boombandsetjes.

Als laatste kun je rondom de boom de grond netjes aanwerken met een hark, spade of cultivator. Zorg dat de kluit niet uitdroogt, dus geef daarom de eerste periode voldoende water. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij voldoende regen is dit uiteraard niet nodig.

6. Hoe zorg ik verder voor mijn boom?

Bemesten

Net als de mens heeft een boom ook voeding nodig. Bemest daarom met een organische meststof in maart/april, herhaal dit in juni/juli en nog eens in september. Hierdoor blijft de boom sterker, gezonder en zal de bloei uitbundiger zijn. Let op: Koemest is geen voeding, maar een structuur verbeteraar. Tip: gebruik organische meststoffen van DCM.

Bodemverzorging

Maak regelmatig de bodem los met een spitvork of cultivator om de luchtige structuur te behouden.

Water

Bij langdurige droogte moet je voldoende sproeien. Doe dit in de avond om verbranding te voorkomen. Denk ook eens aan druppel-bevloeiing. Het is beter om één keer in de week voldoende water te geven dan elke avond een klein beetje. Maar let wel op dat je een jonge boom niet verzuipt. Als er nog weinig blad aan de boom zit kan de boom amper water verdampen. Vochtig is goed, maar continue een plas niet!

Heb je vragen over deze instructie? Neem dan gerust contact met ons op!
Advies nodig? Bel 0118-715080 verkoop@zeelandplant.nl

Nog een paar tips en belangrijke feiten:

  • Last van storende lagen in de grond?
    Dan is het verstandig verticale drainage toe te passen in combinatie met DCM Kleigrondverbeteraar. Lees ook onze blog over wateroverlast in de tuin.
  • Sommige bomen, zoals zuurminnende en mediterrane bomen hebben specifieke bodemeisen
    Dit is op te lossen door gebruik te maken van verschillende bodemverbeteraars. Win hiervoor advies in bij één van onze medewerkers.
  • Is gratis compost van de milieustraat goed om in aan te planten?
    Nee, in die compost zitten nog veel onkruidzaden en weinig voedingstoffen. Ook kan het zorgen voor wortel verbranding.
  • Plant niet te diep
    Wanneer de plant of boom te diep in de grond staat, kan dit leiden tot schimmelvorming en/of afsterven van wortels.
  • Krijg je de pot van de plant niet los?
    Knijp voorzichtig in de onderzijde van de pot. Mocht de plant helemaal niet los komen, knip dan de pot open met een snoeischaar.
  • Zorg voor een ruime boomspiegel
    Een boom kan dan beter vocht opnemen en ademen. Als een boomspiegel te klein is, is de boom vatbaarder voor ziektes en plagen.
  • Bij ziekte en plagen
    Mocht jouw boom last hebben van bijvoorbeeld luizen of schimmels, dan is dit te bestrijden met een natuurlijke vijand of bestrijdingsmiddel. Zo zal afsterven van de plant worden voorkomen. Bekijk onze tuinapotheek.
  • Plaats bij bomen met kale wortel of kluit vooraf de palen
    Om schade aan de wortels te voorkomen.
  • Zaag geïmpregneerde palen niet af
    Hierdoor gaan ze sneller rotten.
  • Doe geen beton bij de palen
    Hierdoor rot de paal sneller af.
  • Plaats boomband zo goed als boven aan de boompaal
    Wanneer boomband te laag wordt geplaatst is de kans op schade weer groter.
  • Controleer jaarlijks na de zomer of de boombanden nog stevig
    Zorg ervoor dat er geen knellingen ontstaan.
  • Bij hele grote bomen kunnen eventueel ook 3 palen worden gebruikt
    Win hiervoor advies in bij één van onze medewerkers.
  • Bij meerstammige bomen kan het beste gebruik worden gemaakt van ondergrondse kluitverankering
    Win hiervoor advies in bij één van onze medewerkers.
  • Plantgarantie
    Wij staan volledig achter de kwaliteit van de door ons geleverde planten. De geleverde planten zijn gekweekt met zorg, liefde en aandacht. Daarom geven we op alle winterharde planten een plantgarantie van 6 maanden na leverdatum.