Wij willen uiteraard niets liever dan dat jij tevreden bent met jouw scherm- of leibomen.  De schermen aan elkaar door verbinden met bamboestokken is vaak niet voldoende. Wij geven je graag een aantal tips die helpen bij het succesvol plaatsen van jouw lei-constructie.

Benodigdheden

1. Gaten boren voor de leipalen

Om te beginnen span je een (nylon)draad net boven de grond die enigszins waterpas is. Dit is de hulplijn om te zorgen dat de palen recht in lijn staan. Ook voor de hoogte is dit belangrijk. Als je weet waar de bomen en de palen komen te staan, kun je gaten gaan boren met de grondboor. Doe dit ruim, hierdoor heb je wat ruimte om de palen te kunnen stellen. Zorg dat de palen zeker een meter diep in de grond staan.

2. Palen op maat zagen

Voordat je de palen plaatst moeten de palen vaak nog wel op maat gemaakt worden. Het handigst is om de palen vooraf op maat te zagen, zodat alle bovenkanten gelijk zijn. Doordat je een hulplijn hebt gespannen, kun je makkelijk de hoogte bepalen van wat er boven de grond komt te staan. Tel de stamhoogte + rekhoogte + 4 tot 10cm bij elkaar op. Dit is de hoogte die je minimaal nodig hebt boven de grond. De palen op maat zagen gaat op de grond het makkelijkst. Als de palen staan is dit een stuk lastiger.

3. Bevestigingsmaterialen bevestigen

Als je weet hoe hoog de palen komen te staan, weet je ook op welke hoogte de bevestigingsmaterialen moeten komen. Wanneer je 3 palen gaat plaatsen komt het er als volgt uit te zien:

 • Paal 1: 4 draadhaken met draadspanners
 • Paal 2: 4 gaten door de paal boren op dezelfde hoogte als de draadogen en draadhaken
 • Paal 3: 4 draadogen

4. Palen in de grond plaatsen

Wanneer alle bevestigingsmaterialen zijn bevestigd, kun je de palen in de grond gaan plaatsen. Let op de hoogtes!! Zorg dat de 2 buitenste palen (paal 1 &3) iets naar buiten staan. Circa 7.5 cm per meter, afhankelijk van de gronddichtheid. Dit trek je later recht met het spannen van de draden. Paal 2 moet volledig waterpas staan. Vul rondom de palen aan met grond. Zorg dat de palen goed stevig staan. Gebruik GEEN beton rondom de palen. Hierdoor rotten de palen sneller af.

5. Atlasdraad spannen

Bind het atlasdraad vast aan de draadogen met bindbuis. Vervolgens kun je het draad door paal 2 naar de draadspanners die op paal 3 zitten begeleiden. Knip het atlasdraad ruim genoeg af. Breng vervolgens het atlasdraad op spanning met de draadspanners. Dit kun je het makkelijkste doen met een verstelbare sleutel. Zorg dat de draden goed strak staan.

6. Bomen plaatsten

Als de leiconstructie netjes staat kun je de bomen gaan planten. Lees hiervoor onze plantinstructies voor bomen.
De scherm- en leibomen worden geleverd met een bamboeframe. Wij adviseren dit de eerste jaren aangebonden te laten totdat de boom dikker en goed verhout is. Bind deze schermen vast aan de lei-constructie met bindbuis.

7. Hoe verzorg ik mijn leiconstructie?

De lei- en schermbomen hebben meer aandacht nodig dan andere bomen. Omdat je de boom kunstmatig in vorm houdt, moet je de boom regelmatig snoeien.

Snoeien

De meeste schermbomen kunnen net als hagen behandeld worden. Door ze 2 keer per jaar te snoeien worden de bomen voller. Hierdoor heb je meer privacy en mooiere schermbomen. Door de schermen maximaal 50 centimeter uit elkaar te plaatsen wordt het op termijn één geheel.

Leibomen worden geleid in verschillende etages (armen/liggers). Dit zijn de basistakken van de boom. Tot aan deze armen moet er terug gesnoeid worden. Hoe en wanneer is afhankelijk van het soort. Leid de uiteindes van de takken door aan het atlasdraad met bindbuis.

Lei-constructie controleren

Tijdens het snoeien is het verstandig om te controleren of de rekken nog goed vast zitten aan de leiconstructie. Is dit niet het geval, dan kun je ze weer vast maken met bindbuis.
Door de wind kan het atlasdraad wat minder op spanning raken. Controleer dit regelmatig. Je kunt  het atlasdraad weer wat op spanning brengen met een verstelbare sleutel.

8. Nog een paar tips en veel gemaakte fouten:

 • Boompalen zijn niet nodig
  Omdat de bomen bevestigd zijn aan de leiconstructie hoef je naast de bomen geen boompalen meer te plaatsen.
 • Hoeveel draden heb ik nodig?
  In veel van onze leibomen zitten 4 etages (liggers/armen) Wij adviseren per etage een draad te spannen. Ook bij schermbomen adviseren we 4 draden te spannen voor de stevigheid.
 • Wanneer kan het bamboe rek weg bij de leibomen?
  Wanneer de armen (etages) een omtrek hebben van circa 12 tot 14 cm kun je de rekken weg halen. Maar hoe langer ze er aan blijven zitten, hoe strakker de armen groeien.
 • Gebruik geen ijzerdraad of tie-wrap
  Gebruik om aan te binden geen ijzerdraad, tie-wrap of draden waar ijzer in verwerkt zit. Wanneer je dit wel doet, kan dat gaan snijden en zorgen voor ziektes of afsterven van takken.
 • Tak om het rek krullen
  De zij takken/armen (etages) van leibomen moeten worden doorgeleid. De uiteindes komen elkaar op termijn tegen. Voor een mooi resultaat adviseren wij deze takken niet om elkaar heen te krullen maar af te snoeien.
 • Geef de bomen ruimte!
  Doordat de bomen kleiner blijven dan een gemiddelde boom, worden deze bomen ook wel eens opgesloten of omsloten door bestrating of grind. Zorg voor een ruime boomspiegel! Zo kunnen de bomen beter water, zuurstof en voeding opnemen. De boomstam zal uiteindelijk in loop der jaren wel dikker worden. Dus geef de boom voldoende ruimte.