Waarom een boompaal plaatsen?

Een boom heeft net na aanplant een steuntje nodig. De kluit/het wortelgestel is nog niet in verhouding tot de kroon van de boom. Hierdoor kan een boom scheef groeien of omwaaien. Ook is de kans groot dat de jonge wortels beschadigen of afbreken wanneer de boom niet verankerd is. De boompalen moeten zeker wel 3 tot 5 jaar blijven staan, totdat de boom goed genoeg in de grond is geworteld.

Welke boompaal is het beste?

Er zijn verschillende soorten boompalen waar uit gekozen kan worden. Onbehandeld vuren, geïmpregneerd vuren, Europees hardhout zoals Robinia of kastanje. Iedere paal heeft voor- en nadelen.
Voor bomen waarvan de ondersteuning 3 tot 5 jaar moet blijven staan, is onbehandeld vurenhout een prima oplossing. In dit geval kan er ook altijd gekozen worden voor geïmpregneerd vuren, wat ook een goede oplossing is voor bomen die langer ondersteund moeten worden. Het voordeel van onbehandeld & geïmpregneerd vuren is dat deze palen cilindrisch gefreesd zijn en hierdoor maatvast. Het impregneren van de palen zorgt voor een groen kleurtje, beschermt het hout beter tegen het rottingsproces en het hout vergrijst minder snel.
Daarnaast heb je dus ook de keuze uit hardhouten palen. Deze zijn vaak vierkant, maar gaan langer mee. Of kies voor kastanje houten palen. Deze zijn vaak niet recht en grof, maar kunnen hierdoor wel als strandpaal worden gebruikt en zijn duurzaam. Bij ons is de meest verkochte paal de boompaal gefreesd + geïmpregneerd van 250 x 6cm.

Voor alles wat hierboven staat vermeld geldt dat dit afhankelijk is van de situatie waar de boompaal geplaatst wordt. De duurzaamheidsklasse van hout geldt alleen voor kernhout. Voor het spinthout (jonge hout) geldt een veel lagere duurzaamheidsklasse. Ook kan de groeilocatie invloed hebben op de duurzaamheid van het hout.

“Wij adviseren om bij een hoogstam boom twee lange palen te gebruiken” Mark

Lange boompaal

Wij adviseren om bij een hoogstam boom twee lange palen te gebruiken. Hierdoor krijgt de boom voldoende steun en zal deze wat statiger groeien. Wanneer je maar één boompaal gebruikt bestaat de kans dat de boom beschadigt waardoor er parasieten kunnen binnen dringen die er voor zorgen dat de boom ziek wordt en sterft. In andere regio’s dan Zeeland kan dit prima. Maar doordat we hier wel eens te maken hebben met draai- en ruk-winden is de kans op schade groot. Zelfs als je de boompaal in de meest voorkomende wind richting plaatst.

Korte boompaal

Er kan ook gebruik worden gemaakt van korte palen die maximaal 80 tot 100cm boven de grond uit komen. Dit adviseren we eigenlijk alleen bij beveerde bomen of bomen met een minimale stammaat van 18-20cm. Bij gebruik van korte palen heeft de boom meer bewegingsvrijheid en vormt daardoor sneller wortels. Hij zal dan sneller verankerd zijn. Maar er bestaat ook een kans dat de boom scheef waait.

Veelgestelde vragen

 • Hoe werken de maten van planten?

  Potmaten worden aangegeven met een ‘C’ of ‘P’.

  De ‘C’ staat voor container (kweekpot). Het getal hierachter geeft de inhoud (in liters) van de pot aan. Dus bijvoorbeeld C2 is een 2 liter pot.

  De ‘P’ staat voor potmaat en het getal voor de diameter van de pot. Een P9 is dus 9×9 centimeter.

   

  Hoogtematen worden vermeld in centimeters, bijvoorbeeld 60/80 C2. Dit houdt in dat de plant 60 tot 80 centimeter hoog is en in een 2 liter pot zit.

   

  Diktematen worden gebruikt bij de maatvoering van bomen. Er wordt dan gekeken naar de dikte van de stam. Een boom kan in hoogte verschillen, maar de omtrek van de stam kan dezelfde maat zijn. De stamomtrek wordt gemeten op 1 meter vanaf de grond (het maaiveld). 12/14 betekent dat de boom een stamomtrek heeft van 12 tot 14 centimeter.

 • Wat betekent kluit of kale wortel?

  In het najaar zijn er bomen, hagen en rozen die leverbaar zijn met kluit of kale wortel. Dit wordt aangegeven bij de maatomschrijving als KL (kluit) of W (wortel). Dit betekent dat de kweker de planten rechtstreeks uit de grond haalt, en deze met een kluit of kale wortels gelijk verkocht kunnen worden. Ze worden dan niet in een pot geplaatst om daar verder in te wortelen.

 • Zijn er nog meer termen of afkortingen die gebruikt worden?
  • Bodembedekkend: Laagblijvende planten die tapijtvormend uitgroeien
  • Groenblijvend: Planten die het hele jaar hun bladeren houden
  • Bladverliezend: Planten die hun blad laten vallen in de winter
  • Bladhoudend: Planten die hun blad houden in de winter, maar verliezen in het voorjaar wanneer de plant uitloopt

   

  • Kluit (KL): Planten die gerooid worden met een kluit grond die verpakt wordt in een jute lap, dus niet in pot
  • Wortel (W): Planten zonder pot of kluit maar met kale wortel

   

  • Laagstam: Bomen met een stamhoogte van circa 70cm
  • Halfstam: Bomen met een stamhoogte van circa 120cm
  • Hoogstam: Bomen met een stamhoogte van circa 180cm
  • Wondertree: Fruitboom die zeer compact blijft
  • Beveerd: Een stam met vanaf onder zijtakken
  • Stamhoogte: de lengte van een stam gemeten vanaf de grond tot de eerste vertakking
  • Meerstammig: Een boom of struik met meerdere opgaande stammen
  • Solitair: Een mooie boom of struik die alleen kan staan
  • Leivorm: Een boom die is uitgeleid op verschillende hoogte/etages
  • Schermvorm: Een boom die waaiervormig is uitgeleid tegen een bamboerek
  • Dakvorm: Een boom die horizontaal is uitgeleid en kan dienen als parasol
  • Zuilvorm: Een boom of struik die een opgaande, smalle vorm heeft
  • Treurvorm: Een boom of struik waar de takken naar beneden hangen
  • Knot: Een boom die meerdere keren op dezelfde hoogte wordt gesnoeid
  • Bolvorm (B): Een boom met een bolvormige kroon of een struik gesnoeid in bolvorm
  • Pyramide (P): Een struikgewas dat puntvormig groeit of word gesnoeid in deze vorm

Boomband

Naast verschillende soorten palen zijn er ook verschillende soorten boomband zoals: boomband gordel, boomband recycling of jute biologsch afbreekbaar boomband. Voor één boom is het natuurlijk zonde om een hele rol aan te schaffen. Hiervoor hebben wij een boomband set ontwikkeld met een gesp en spijkers. Dit is een compleet setje met een stuk rubber boomband (4 cm breed en 75cm lang), gesp (7x7cm) + spijkers. Het setje is voldoende voor het vastzetten van één boompaal aan een boom. Zie hieronder hoe je dit moet bevestigen:

Boompalen plaatsen

Als een boom geplant is, wil je niet dat die om- of scheef waait. Plaats daarom tijdens het planten boompalen. Hieronder staat beschreven hoe dit moet:

 1. Plaats de eerste paal altijd in de richting waar de meeste wind vandaan komt. De tweede paal daar tegenover, zodat paal 1, de boom en paal 2 in lijn staan.
 2. Zorg dat er minimaal 20cm tussen de stam en de paal zit
 3. Plaats de boompalen niet volledig verticaal, maar enigszins van de boom af (iets schuin, maar zeker niet te veel)
 4. Zet de palen stevig in de grond met behulp van een grondboor en sleg of grote hamer. Sla de paal zeker nog 10x stevig aan(pas op dat je de kop van de paal niet kapot slaat).
 5. Zorg ervoor dat de paal minimaal één derde in de grond staat.
 6. Zet de boom vast met rubber boomband en een gesp, gebruik hiervoor onze boombandsetjes. Zie ook de bovenstaande afbeelding.

Weten hoe je een boom aanplant? Lees ook onze plantinstructies voor een boom.

Nog een paar tips:

 • Doe geen beton bij de palen, hierdoor rot de paal sneller af, ook heeft dit nadelige effecten op de boom en andere beplanting
 • Bij het planten van een boom met kale wortel of kluit kun je het beste vooraf de palen plaatsen, om schade aan de wortels te voorkomen.
 • Plaats boomband zo goed als boven aan de boompaal. Wanneer boomband te laag wordt geplaatst is de kans op schade weer groter.
 • Controleer jaarlijks na de zomer of de banden nog stevig zitten en of er geen knelling optreedt.
 • Zaag geïmpregneerde palen niet af, hierdoor gaan ze sneller rotten.
 • Bij hele grote bomen kunnen eventueel ook 3 palen worden gebruikt.
 • Bij meerstamige bomen kan het beste gebruik worden gemaakt van ondergrondse kluitverankering.