Wat je kunt doen tegen mos in het gazon

Heb jij veel mos in het gazon, maar weet je niet wanneer en hoe je dit moet tegengaan? Mos helemaal voorkomen is lastig. Het is daarom belangrijk om de oorzaak aan te pakken. De bodem moet luchtig zijn, de zuurtegraad op peil en het is belangrijk de bodem goed te blijven voeden. Hieronder 5 stappen om mos natuurvriendelijk te bestrijden:

"In een paar stappen leggen wij uit hoe je mos kunt verwijderen uit jouw gazon." Mark

Stap 1: Kalk strooien

In een te zure grond kunnen de wortels van het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Door jaarlijks met DCM Groen-Kalk te strooien wordt de zuurtegraad op een ideaal niveau(een pH tussen 6,0 en 7,0) gehouden. Hierdoor zal het gras de voedingsstoffen goed op kunnen nemen en het mos krijgt geen plaats meer om zich te ontwikkelen. De beste periode om kalk te strooien is in de winter: januari, februari en maart. Na circa 4 – 6  weken kun je gaan bemesten.

Stap 2: Bemesten

Als de zuurtegraad van de bodem op peil is kun je de bodem gaan voeden door te bemesten. Gras groeit beter wanneer de voedingstoestand in de bodem op peil is. Net als mensen heeft de tuin voeding nodig. Bemest in maart/april met DCM Meststof Gazon Pur of DCM Anti-mos Gazonmeststof.

DCM Meststof Gazon Pur is een 2-in 1 product: een meststof met indirecte werking tegen mos via de wortels. Het mos vergeelt en sterft af. Na drie weken zal het dode mos tijdens een verticuteerbeurt gemakkelijk verdwijnen. Gazon Pur is rijk aan kalium om de grasmat te versterken tegen droogte, vorst en betreding.

DCM Anti-mos Gazonmeststof is een 2-in-1 product: snelwerkende gazonmeststof met ijzersulfaat waardoor het mos al na 1 week zal verkleuren en afsterven. Extra ijzer zorgt voor een mooie diepgroene kleur. Ideaal voor toepassing in het vroege voorjaar op vergeelde gazons met veel mos.

Stap 3: Verticuteren

Door te verticuteren haal je de dode grassen en mossen weg. Dit kun je doen met een verticuteerhark, maar dat is lichamelijk best wel zwaar. Het is ook moeilijk om egaal te verticuteren. Wij adviseren om een verticuteermachine te gebruiken. Een verticuteermachine heeft een aantal scherpe messen die tot circa 1 cm door de grond heen snijden. Wanneer je dit gedaan hebt kun je met een gewone hark het gras en mos weg harken. Doordat je bemest hebt met een DCM Meststof zal het herstel van het gazon snel gaan. DCM Meststoffen hebben een lange werking van circa 100 dagen. Heb je last van veel kale plekken in het gazon gebruik dan DCM graszaad plus herstel na het verticuteren.

Stap 4: Beluchten

Belucht de grond door een aantal steken in het gazon te geven met een Spitvork. Dit zocht voor zuurstof in de bodem.

Bij een nieuw gazon adviseren we DCM Lava Kleigrondverbeteraar door de toplaag heen te mengen. Dit zorgt voor een natuurlijke drainage, meer lucht in de bodem en een betere groei van het gazon.

Stap 5: Blijven bemesten

Door in de zomer DCM Meststof Vital-Green Gazon te gebruiken blijft de voedingstoestand in de bodem op pijl. Deze meststof is verrijkt met magnesium en ijzer voor een intense diepgroene graskleur gedurende 100 dagen. Het gehalte aan kalium zorgt voor een sterke en dichte grasmat die goed bestand is tegen betreding en droogte in de zomer.

Blijf deze stappen jaarlijks herhalen. Hierdoor behoud je een sterk, dicht gazon waarin mos geen kans meer krijgt. Lees ook onze blog over gazonverzorging voor het hele jaar.

Bemestingsschema bij mos in het gazon

Wanneer Product dosering
Januari – Maart DCM Groen-Kalk® 1 kilo per 10m²
Maart – april DCM Meststof Gazon Pur® 1 kilo per 10m²
Of DCM Anti-mos Gazonmeststof 0.75 kilo per 10m²
Juni – juli DCM Meststof Vital-Green Gazon 0,5 kilo per 10m²
September – oktober DCM Meststof Gazon Pur® 0,5 kilo per 10m²

 

Wij geven je nog een paar tips voor het bemesten van het gazon:

  1. Gebruik een strooiwagen om egale groei te krijgen
  2. In geval van extreem droog en warm weer is het beter de bemesting uit te stellen
  3. Hanteer de voorgeschreven dosering voor het perfecte resultaat