Wat wij doen

Energie
Wij hebben een koude kas. Dit heeft als voordeel dat wij geen gas of een andere warmtebron nodig hebben om deze te verwarmen. De kas is voorzien van klimaat beheersing. Dit houdt in dat de ramen automatisch open en dicht gaan afhankelijk van de weersomstandigheden. Als er veel zon is zullen de zonneschermen automatisch dicht gaan.
Alle verlichting is omgezet naar ledverlichting en de energie die we verbruiken vangen we op met zonnepanelen.

Water
Alle planten die we hebben staan hebben licht en water nodig. We verbruiken op jaarbasis heel wat water. Hiervoor gebruiken wij regenwater. Al het regenwater wat bij ons op het terrein valt vangen wij op in een groot bassin, zodat we ook in droge periodes water genoeg hebben. Uiteraard hebben wij wel een wasbak met leidingwater om onze handen te wassen.

Afvalverwerking
Planten zijn fragiel en kwetsbaar. Om planten heel en efficiënt te kunnen transporteren is er verpakkingsmateriaal nodig. Denk aan jute zakken, houten pallets, karton, plastic planten trays en wikkel plastic om planten op te binden zodat de volume kleiner is. Veel van deze dingen kunnen wij hergebruiken. Denk aan:

  • Jute zakken
  • Veenman kisten
  • Houten pallet boxen
  • Houten pallets
  • IJzeren pallets

Uiteraard houden we afval over. Dit scheiden wij netjes zodat we de gebruikte bloempotten, kapotte planttrays en groenafval al gesorteerd aan kunnen leveren bij onze afvalverwerker.

Kweken/inkoop
We verkopen een breed assortiment aan planten. Een aantal soorten kweken wij zelf. Dit proberen wij zo duurzaam mogelijk te doen. Helemaal biologisch werken lukt nog niet, maar het begint er aardig op te lijken. We bemesten de planten en bomen organisch.
De planten die binnen komen van andere kwekers zijn ook met veel zorg en passie gekweekt. We letten op certificeringen als ‘on the way to planet proof’, ‘MPS-certificering’, ‘Skal’ en ‘Milieukeur’.

Transport
Doordat we op vaste momenten in de week planten ophalen bij andere kwekers en planten bezorgen bij onze klanten beperken wij onze kilometers en uitstoot. Zo hoeven we niet voor 2 plantjes op en neer naar Goes of Boskoop. Ook werken we nauw samen met een transporteur die zo efficiënt mogelijk probeert te werken.

“Koop gewoon die planten met dat gele blaadje, daar is niets mis mee!” Mark

Wat kan jij doen

Een betere wereld begint bij jezelf. Stel je zelf daarom de vraag; heb ik echt nieuwe planten nodig of moet de tuin helemaal vernieuwd worden? Wellicht kan je bestaande beplanting heel goed hergebruiken of opknappen. Of je kunt beginnen met je vlucht of autorit te compenseren. Maar je kan ook zelf een boom in je tuin planten. Een boom neemt veel CO2 op, maar ook veel water! Ook bij het aanschaffen van planten kun je een duurzamere keuze maken. Hieronder een aantal tips:

  • Neem een herbruikbare krat mee wanneer je planten gaat kopen, zodat je geen overbodig verpakkingsmateriaal nodig hebt
  • Maak van te voren een tuinplan, zo kun je gericht kopen
  • Laat je adviseren over welke planten goed terugkomen en bij jou in de tuin passen
  • Sommige planten kun je in loop van de tijd scheuren, ruil ze met je buren of kennissen
  • Koop gewoon die planten met dat gele blaadje, daar is niets mis mee!
  • Koop planten in de uitverkoophoek, deze planten zien er soms niet top meer uit, maar gelukkig herstelt de natuur zich

Lees meer tips in onze blog over de Klimaatadaptieve tuin.