Van groen om je heen word je blij

Groen draagt namelijk bij aan de kwaliteit van ons leefmilieu. Het is bewezen dat mensen zich beter voelen in een groene omgeving dan in een stad met alleen maar beton. Een huis met een tuin, wonen in de buurt van een bos of park of uitzicht op een stukje natuur is voor vele toeristen echt genieten. Mensen worden vrolijker van planten met felle kleuren en heerlijke geuren. Vanouds is dit een gevoelskwestie.

Wat doet groen met de mens

Wij hebben een aantal redenen voor u verzameld waarom groen zo belangrijk is voor de mens.

Kinderen ontwikkelen zich veel beter in een groene omgeving – Door te spelen in de tuin, op het land of in het nabijgelegen park ontdekken ze de natuur.

Patiënten met uitzicht op groen herstellen sneller van een operatie dan patiënten zonder dit uitzicht – Zij gebruiken soms minder pijnstillers dan patiënten die hier niet van kunnen genieten.

Groen is gezond – De aanwezigheid van groen zorgt o.a. voor 25% minder depressies, 15% minder nekklachten, 15% minder migraine en ernstige hoofdpijn en 23% minder astma/COPD.

Uw huis is meer waard met een mooi verzorgde tuin – Door een mooi verzorgde tuin met bloemen en planten creëer je een eigen oase van rust.

Planten (met name bomen) zorgen voor luchtzuivering – Een boom van 50 cm dik kan per jaar ongeveer 500 gram fijnstof opvangen. Dit compenseert circa 7.500 jaarlijks gereden autokilometers.

Geluidsdemping – Door struiken en bomen te planten op een strook ontstaat een natuurlijke geluidswal.

Regenwaterafvoer – Door meer plantvakken te gebruiken loopt het water beter weg tijdens heftige regenbuien. Hiermee wordt water overlast voorkomen.

Huizen in een groene omgeving zijn energiezuiniger – Bomen in de buurt van woningen leveren een besparing op van ongeveer 10% in de energiekosten.

Verlaging van de zomerse piektemperaturen – Planten gebruiken opgenomen zonnestralen o.a. om water te verdampen. Hierdoor warmt de lucht boven daken minder op en wordt de luchtvochtigheid hoger. Dit verlaagt de piektemperaturen in de stad.

Tuinieren helpt tegen stress – Tuinieren werkt zeer effectief om stress te verlichten. Bovendien beoordelen mensen hun humeur na het tuinieren ruim 9% positiever dan daarvoor. Tuinieren is daarmee een beter medicijn tegen stress dan het lezen van een tijdschrift.

Planten hebben positieve effecten

Al deze feiten zijn gebleken uit verschillende onderzoeken. Het blijkt wel dat planten en bomen vele positieve effecten hebben voor de leefomgeving van mensen.

Bron: Iverde

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment aan tuinplanten, waarmee u zelf een mooie groene leefomgeving kunt creëren.