1. Plant een boom

Bomen zorgen voor bescherming tegen weersinvloeden. Het zijn windbrekers, natuurlijke parasols, ze geven privacy, werken verkoelend, geven schaduw en beschermen hierdoor tegen UV. Ook zuiveren bomen de lucht en nemen ze veel water op. Ze zorgen er namelijk voor dat regenwater geleidelijk wordt weggevoerd. Hierdoor wordt het riool ontlast.

2. Tegels er uit!

Een perfecte verhouding is 1/3 bestrating en 2/3 groen. Of 40% bestrating en 60% groen. Dus hup die tegels er uit en planten er in. Planten nemen vocht op en zorgen voor verkoeling. Het zijn schuilplekken voor dieren en insecten en ze zijn mooi om naar te kijken en ruiken lekker.

3. Plaats een regenton

Koppel je regenpijp af en plaats een regenton. Met dit opgevangen regenwater kun je in droge periodes water geven. Zo kun je jaarlijks tientallen tot wel honderden liters drinkwater besparen. Koppel je regenpijp af en laat regenwater wegzakken in de bodem. Zo ontlast je het riool.

4. Zorg voor een gezonde bodem

Bemest regelmatig je planten. Als de bodem niet goed is, zal de plant of boom het ook niet goed gaan doen. De ideale bodem bestaat uit een goede lucht- /vochtverhouding, de juiste pH-waarde(zuurtegraad) en voldoende voeding voor de plant of boom. Ook moet de bodem voldoende humus hebben en een rijk bodemleven.

5. Plant inheemse soorten

Inheemse planten hebben veel positieve impact op de biodiversiteit. Ze zijn aangepast aan ons klimaat en maken deel uit van het ecosysteem. Een aantal insecten zijn afhankelijk van inheemse soorten, zoals de wilde bij.

6. Plaats een groen dak

Een groen dak stimuleert de biodiversiteit, buffert regenwater en heeft een isolerende en geluiddempende werking. Een win-winsituatie. Lees ook onze blog over snel een groen sedumdak

7. Plaats een haag in plaats van een schutting

Een haag zuivert de lucht, dempt geluid, werkt verkoelend en is een thuis voor insecten en dieren. Wil je nog meer redenen?

8. Gebruik klimplanten

Klimplanten tegen een muur zorgen voor verkoeling in huis en in de tuin. Daarnaast hebben klimplanten een geluiddempende functie. Ze absorberen geluid in plaats van het te weerkaatsen.

9.Verminder gebruik van turf

Turf is ondanks zijn hernieuwbare functie, een fossiele brandstof. Dat betekent dat we zuinig om moeten gaan met turf. Turf zit onder andere in potgrond en heeft als unieke eigenschap dat het goed vocht en voeding vasthoudt. Hier kan geen turfvrije potgrond tegen op. Plaats daarom vaste planten in de bloempotten met goede potgrond en bemest deze regelmatig. Hierdoor hoef je minder vaak de potgrond te vernieuwen. Of plaats überhaupt minder potten in de tuin. Dit bespaart niet alleen water maar ook turf op de lange termijn.

10. Zorg voor meer bijen, vlinders, vogels en insecten in je tuin

Planten zijn een leefomgeving en voeding voor insecten en dieren. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur aan planten. Zorg daarom voor een border met een rijke diversiteit aan planten met onder andere inheemse planten. Zorg ook voor een plek in de tuin dat ze kunnen drinken, denk aan een waterschaal, wadi of vijver.