Onderhoudsvrije tuin

Met een drukke baan, hobby’s, sport, kinderen en geen interesse in tuinieren, is de verleiding groot om tegels in de tuin te leggen. Met daarbij nog een paar plantenbakken. “Want dat is onderhoudsvrij en praktisch”. Maar is dit wel zo? Een onderhoudsvrije tuin bestaat eigenlijk niet. Want ook in een betegelde tuin of tussen grind groeit onkruid. Op de schaduwrijke en natte plekken ontstaan algen waardoor je met groene aanslag reiniger of met de hoge druk reiniger aan de slag moet.

“Door te kiezen voor de juiste beplanting en bomen blijft jouw tuin onderhoudsvrij en heeft het meteen meer sfeer!” Mark

Water in een tegeltuin

In een betegelde tuin kan regenwater minder makkelijk wegstromen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een afvoergoot of een afvoerputje. Hierdoor worden riolen steeds vaker overbelast en is de kans op overstromingen groter. Zorg ervoor dat regenwater weg kan stromen via de borders, want planten nemen veel vocht op.

Plantenbakken hebben veel water nodig. Hierdoor zal je regelmatig (dagelijks als de zon schijnt) water moeten geven. Heb je hier wel tijd voor…? Of vergeet je het omdat je al zo druk bent? Als planten niet of nauwelijks water krijgen zullen ze het niet overleven. Planten hebben water en voeding nodig om het goed te doen.

In een grindbak wordt vaak gebruik gemaakt van anti worteldoek. Hierdoor kunnen de planten moeilijk vocht en voeding opnemen of krijgen sommige planten juist te veel water. Omdat het omsloten is met grind kun je niet zien hoe nat de grond is.

Hitte in een tegel tuin

Een tuin op het zuiden wordt geprezen door de hoeveelheid zon in de tuin. In het voorjaar is het prima uit te houden in een betegelde tuin, maar in de zomer wordt het vaak veel te warm. Uit onderzoek is gebleken dat mensen het tot 26 graden nog lekker vinden in de zon. Daarboven gaan we toch snel opzoek naar de schaduw. In een betegelde tuin waar geen schaduw is kan het soms wel 50 graden worden. Planten die in plantenbakken staan zullen snel verbranden door de hitte en de felle zon, jij trouwens ook…

Kies voor de perfecte verhouding, zoals 40% bestrating en 60% groen. Planten zorgen voor verkoeling en een boom zorgt voor schaduw. Door te kiezen voor de juiste beplanting en bomen blijft jouw tuin onderhoudsvrij en heeft het meteen meer sfeer!

Tips voor een onderhoudsarme maar toch groene tuin met juiste verhouding groen en bestrating:

 • Meer planten!
  Door de border vol te planten heeft onkruid minder kans.
 • Grote groepen vaste planten
  Vaste planten hebben weinig onderhoud nodig, maak grote groepen.
 • Neem geen gazon
  Een gazon moet in het seizoen wekelijks gemaaid worden en 4 keer per jaar
 • Bodembedekkers in plaats van grind
  Bodembedekkers nemen hitte, vocht en voeding op! Win, win, win.
 • Plaats minder hagen
  Hagen moeten regelmatig gesnoeid worden
 • Meer planten is beter voor de natuur
  Door meer planten en bomen te planten kunnen vogels en insecten zoals bijen en vlinders helemaal los gaan!
 • Wel of juist geen vijver
  Een vijver heeft veel onderhoud nodig, maar kan wel veel overtollig regenwater bufferen
 • Weten hoe het niet moet?
  Kijk op het instagramkanaal: @Onderhoudsarmoe