Wat zijn Inheemse bomen en planten

Inheemse bomen en planten komen van nature voor in Nederland. Ze zijn aangepast aan ons klimaat en maken deel uit van het ecosysteem. Dit kan verschillen per streek door verschillende factoren. Als een bepaald soort al eeuwenlang in het wild voorkomt en zichzelf in stand kan houden binnen het klimaat, kan deze ook worden toegerekend als inheems soort. Inheemse planten houden zich niet aan grenzen en kunnen dus ook voorkomen in Belgie, Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken. Dit omdat deze soorten in hetzelfde klimaat leven.
Er zijn ook soorten niet inheems, maar streekeigen. Dit zijn soorten die al generaties lang worden aangeplant op erven en deel uitmaken van het landschap.

Positieve effecten op het klimaat

In tuinen, parken en op erven kom je verschillende planten tegen. Dit is vaak een mix van inheemse en uitheemse planten. Alleen inheemse planten zijn belangrijker voor de biodiversiteit. Belangrijk is wel dat er een diversiteit(verschillende) aan bomen en planten aangeplant wordt. Wanneer dit niet gebeurt creëer je een monocultuur die bestaat uit een of meerdere soorten. Dit verhindert de leefomgeving van lokale wilde planten, diersoorten en insecten.

Wat past er in het Zeeuwse landschap

Trachycarpus fortunei (palm) is een plant die je hier van nature niet ziet. Net als de Liquidambar styraciflua, deze plant verkleurt in het najaar vuurrood. Een kleur die niet echt in onze omgeving past. Stichting Zeeuws landschap houdt zich bezig met het behoud van inheemse soorten en werkt vanuit een bepaalde visie. Het uitgangspunt hierbij is landschap, cultuurhistorie en ecologie. Ecologie en klimaat moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Stichting Zeeuws landschap geeft advies voor aanplant van streekeigen bomen en struiken.
Meer weten kijk op https://landschapsbeheerzeeland.nl/

Heb jij interesse in één van de genoemde inheemse planten soorten, maar staat deze niet als product vermeld op onze site? Deze planten kunnen wij waarschijnlijk wel op bestelling leveren. Vraag daarom vrijblijvend een offerte bij ons aan.