Vlinderplanten

Wil je meer vlinders in de tuin? Dan is het belangrijk om de juiste planten uit te kiezen of een bloemenmengsel voor vlinders. Vlinders komen graag in een tuin met bloemen, want in bloemen zit nectar. Nectar is een zoete stof waar vlinders, maar ook bijen en andere insecten, hun voedsel uit halen. Het is belangrijk dat je van het vroege voorjaar tot in het late najaar bloeiende planten in de tuin hebt. Zo is er wat te vinden voor de voorjaars- én de najaarsvlinders.

“Maak je eigen vlindertuin vol met bloeiende planten, dit is goed voor een rijke biodiversiteit!” Mark

Warmte en variatie

Vlinders houden van warmte. Ze hebben zon nodig om te kunnen vliegen en zoeken graag naar zonnige plekjes in de tuin. Het is daarom belangrijk om vlinderlokkende planten op een zonnige plek en liefst uit de wind te plaatsen. Daarnaast houden vlinders ook van variatie. Zorg dus voor voldoende afwisseling van planten en zorg voor een plek met water in de tuin. Denk aan een vijver of waterschaal met vijverplanten. Hieronder 5 waterplanten die populair zijn bij vlinders:

  1. Iris pseudacorus
  2. Lysimachia nummularia
  3. Pontederia cordata
  4. Mentha aquatica
  5. Butomus umbellatuslys

Het begint bij de rups

Om vlinders te lokken is het natuurlijk belangrijk om ook de rupsen een goed aanbod te bieden in de tuin. Rupsen kunnen best kieskeurig zijn. Ze voeden zich aan zogenaamde waardplanten. Dit kunnen wilde soorten zijn zoals klaver, brandnetel & judaspening. Maar ook gecultiveerde soorten zoals Vlinderstuik, Kolen & Damastbloem. Helaas soms ook de planten waarvan dit niet de bedoeling is…

De Vlinderstichting

De Vlinderstichting is een organisatie de zich sterk maakt voor het behoud en herstel van vlinders in Nederland en Europa. Check de website van de Vlinderstichting voor meer informatie over hoe je in actie kunt komen voor de vlinders.

Wij hebben een lijstje opgesteld met verschillende vlinderlokkende planten: