Wanneer bloeien bloembollen?

Je hebt 2 soorten bloembollen: voorjaarsbloeiende bloembollen en zomerbloeiende bloembollen. De voorjaarsbloeiers bloeien circa tussen februari en juni, afhankelijk van het soort. Denk aan de narcis, tulp, hyacint, crocus en sierui. Zomerbloeiende bollen plant je in het voorjaar. Denk aan gladiolen en dahlia’s. Deze bollen bloeien in de zomermaanden.

Voorjaarsbloeiende bloembollen plant je dus het beste eind september en eind oktober, bijvoorbeeld rond de herfstvakantie. Mark

Wanneer moet ik bloembollen planten?

Bloembollen zijn echt een seizoensproduct. Vergelijk het maar met de Zeeuwse mosselen. Je kunt ze op sommige plekken jaarrond krijgen, maar in een bepaalde periode zijn ze het lekkerste om te eten. Bij voorjaarsbloeiende bloembollen plant je dus het beste eind september en eind oktober, bijvoorbeeld rond de herfstvakantie. In ieder geval plant je deze voordat de vorst zijn intrede doet.

Zomerbloeiende bloembollen plant je het beste na de laatste nachtvorst, omdat ze niet tegen vorst kunnen. De meivakantie is hiervoor de perfecte periode. Ze bloeien dezelfde zomer nog!

Waar plant je bloembollen

Bloembollen kun je op iedere soort grond planten. Zorg er wel voor dat de grond goed water doorlaat, anders zullen de bollen gaan rotten. Bloembollen zijn een leuke aanvulling voor in de borders. Plant ze op kale plekken tussen je vaste planten of in mooie potten voor op je terras of balkon. Plant gerust een paar narcissen bollen bij elkaar voor een leuk effect.

Hoe plant je bloembollen

  1. Maak de aarde los met een vork, hierdoor is aarde makkelijk bewerkbaar.
  2. Maak een plantgat met een spade, plantschepje of een bollenplanter. Ga er vanuit dat de bol tweemaal zo diep wordt geplant als de bol hoog is.
  3. Meng DCM Vivimus met de uitgegraven grond. Een hand vivimus is voldoende voor 3 bollen. Strooi een klein beetje vivimus onderin het plantgat.
  4. Zet de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bollere kant met soms wat worteltjes naar onder. (Wil jij je eigen Keukenhof maken hou dan een plant afstand aan van circa tweemaal de breedte van de bol.)
  5. Vul het plantgat aan met het mengsel en druk de grond wat aan

Kunnen bloembollen in de grond blijven?

Voorjaarbollen
Eigenlijk kun je alle bloembollen die je in het najaar plant wel in de grond laten. Sommige tulpen zijn wat gevoelig voor vorst. Maar de grootste reden dat sommige bloembollen zoals tulpen niet terug komen is de natte Zeeuwse klei.

Zomerbollen
Zomerbollen zijn niet winterhard en zul je dus voor de winter (november) op moeten halen. Knip alle bloemenstengels af en bewaar ze op een vorstvrije, droge, koele plek. De volgende meivakantie kun je ze weer in de grond zetten.