Verschillende soorten hortensia’s

Boerenhortensia

De Boerenhortensia is een echte klassieker onder de Hortensia soorten. Hydrangea macrophylla is de Latijnse naam. Deze soort krijgt mooie bolvormige bloemen die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, variërend van roze, lila, wit tot blauw. De Boerenhortensia bloeit langdurige in de periode van juni tot september. Een Teller Hortensia is ook een boerenhortensia soort en groeit met schermvormige bloemen. De rand van de bloem heeft wat grotere bloemen, en de binnenkant van de bloem bestaat dan uit kleine bloemetjes. Mooie soorten van de boerenhortensia zijn:

  1. Hydrangea macrophylla Bouquet Rose
  2. Hydrangea macrophylla Bodensee
  3. Hydrangea macrophylla Pia
  4. Hydrangea macrophylla Snowball
  5. Hydrangea macrophylla Libelle (teller soort)

Pluimhortensia

De Pluimhortensia is ook een geliefde soort. Deze Hortensia’s bloeien met mooie, grote pluimen in diverse kleuren en vormen stevige takken op eenjarig hout. Hydrangea paniculata is de Latijnse naam. De pluimvormige bloemen variëren in kleur van wit, naar wit/groen tot roze. Vaak verkleuren deze Hortensia’s in de loop van het seizoen. Ze starten wit of groen van kleur en kleuren dan in het najaar prachtig naar mooie roze tinten. Mooie soorten van de Pluimhortensia zijn:

  1. Hydrangea paniculata Limelight
  2. Hydrangea paniculata Little Lime
  3. Hydrangea paniculata Pinky Winky
  4. Hydrangea paniculata Vanille Fraise
  5. Hydrangea paniculata Silver Dollar

Annabellen

De Hortensia Annabelle is ook een zeer bekende soort met prachtige, grote bolvormige bloemen. De Annabelle heeft als Latijnse naam de Hydrangea arborescens. Deze Hortensia is verkrijgbaar in een witte of roze uitvoering. De grote, vaak zware bloembollen gaan na een regenbui snel hangen. Om dit te voorkomen kun je een groeiraster plaatsen. Zo zorg je dat de bloembollen ondersteund worden.
Inmiddels is er een nieuwe soort gekweekt, de Strong Annabelle. Deze soort heeft stengels die een stuk steviger zijn dan de gewone Annabellen waardoor de bloemtakken minder snel doorbuigen. Mooie soorten zijn:

  1. Hydrangea arborescens Annabelle
  2. Hydrangea arborescens Strong Annabelle
  3. Hydrangea arborescens Pink Annabelle

Andere soorten Hortensia

Naast de Pluimhortensia en Boerenhortensia zijn er ook nog andere bekende soorten Hortensia. Denk bijvoorbeeld aan de Eikenblad Hortensia, de Japanse berghortensia, Fluweelhortensia of Klimhortensia. Allemaal prachtige soorten met verschillende bloeiwijzen en bijzondere kenmerken.
Eikenblad hortensia bloeit bijvoorbeeld met grote witte pluimen en heeft grote bladeren die lijken op de vorm van een eikenblad. Deze soort heet in het Latijns de Hydrangea quercifolia.
De Klimhortensia is een mooie klimplant die bij voorkeur in de schaduw of halfschaduw staat en bloeit met grote witte bloemschermen in de periode van juni tot en met augustus.

  1. Hydrangea quercifolia (Eikenblad hortensia)
  2. Hydrangea serrata Preziosa (Japanse berghortensia)
  3. Hydrangea anomala petiolaris (klimhortensia)
  4. Hydrangea aspera macrophylla (fluweelhortensia)
  5. Hydrangea aspera Hot Chocolate (fluweelhortensia)

Snoeien van een Hortensia

Belangrijk bij het snoeien van een Hortensia is om goed na te kijken of het om een Hortensia gaat die bloeit op eenjarig hout of overjarig hout.
De Boerenhortensia, Eikenbladhortensia en Japanse berghortensia vormen bloemknoppen op overjarig hout. Deze soorten snoei je daarom het beste eind maart/begin april door de plant te verjongen. Dit doe je door de oude, verdorde bloemschermen weg te knippen tot net boven een paar gezonde, groene knoppen. Ook kun je enkele dikke, oude takken zo diep mogelijk onderaan afknippen. Zo hou je de heester jong en mooi in vorm. Belangrijk om deze soorten niet aan het einde van de zomer te snoeien, want zo knip je alle bloemen voor het volgende seizoen weg.
De Pluimhortensia en Annabellen bloeien op eenjarig hout. Dit betekent dat de bloemknoppen worden gevormd op de takjes die in het voorjaar uitlopen. Deze planten kun je dan ook prima sterk terug snoeien in het vroege voorjaar, de struiken zullen hetzelfde jaar alweer bloeien.

Let bij het snoeien van een Hortensia goed op of dit een soort is die bloeit op eenjarig hout of overjarig hout! Jojanneke

Mijn tuinhortensia goed verzorgen

Water geven

Na een zonnige dag laat een Hortensia al snel zien dat hij behoefte heeft aan water. De bloemen en het blad gaan dan slap hangen. Dit kan een teken zijn dat de Hortensia water nodig heeft, want Hortensia’s staan graag in vochtige grond en staan liever niet in de volle zon. Wij raden je aan om jouw Hortensia regelmatig water te geven. Een druppelslang is ideaal om tuinplanten water te geven. Je sluit deze slang eenvoudig aan op de tuinslang, legt de druppelslang door de tuinborder en zet het water aan. Het water wordt hiermee direct laag aan de grond gegeven, zo gaat er weinig water verloren. Bovendien worden de bladeren en bloemen dan niet bij elke gietbeurt nat en is de kans op schimmels in de plant een stuk kleiner. Lees meer over water geven in de tuin in ons blog.

Voeding geven

Om je Hortensia te laten stralen is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven. Hortensia’s houden van een specifieke bodem. Wij adviseren dan ook om DCM Meststof voor Rhodo, Hortensia & Azalia te gebruiken.  Dit is een zachtwerkende meststof die speciaal ontwikkeld is voor deze plantengroep. Het kalium in deze meststof zorgt voor mooie bloemkleuren en dankzij extra magnesium en ijzer krijgt de Hortensia gezonde en diepgroene bladeren. Vanaf eind maart tot en met juni is de ideale periode om deze plant voeding te geven.

Hoe hou je een blauwe Hortensia goed van kleur?

Het is veel mensen al eens overkomen: vol enthousiasme kopen ze een blauwe boerenhortensia en planten deze in de tuin. Maar na een aantal maanden lijkt het wel of de blauwe kleur helemaal verdwijnt en de bloemen roze worden.
“Hoe kan dit, ik had toch een plant met blauwe bloemen gekocht?” Als jouw blauwe Hortensia verkleurt naar roze heeft dit te maken met de zuurtegraad en het ijzergehalte van de grond waarin je ze aangeplant hebt. Op zure grond houdt de hortensia blauwe bloemen. Op kalkrijke grond kleurt de bloem naar roze.
Heb jij kalkrijke grond in je tuin? Je kunt de verkleuring van jouw blauwe Hortensia dan voorkomen door DCM Meststof Hortensia’s + Blauwmaker te gebruiken in het vroege voorjaar. De Aluin zorgt ervoor dat de Hortensia bloemen vormt met een blauwe kleur. De meeste kans op een diepblauwe Hortensia heb je als je deze aanplant in een bloembak met DCM potgrond voor Hortensia’s & alle zuurminnende planten in combinatie met Aluin.