Malus domestica Jonagold

De Jonagold is een stevige en sappige rode handappel. Na de bloei in april-mei worden de appels gevormd die vanaf september-oktober geplukt kunnen worden. Voor een goede oogst is het belangrijk dat er een andere appelsoort (Bv. Malus domestica Gloster) in de buurt staat voor de bestuiving. De Malus domestica Jonagold staat graag in de zon of halfschaduw.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras.

v.a.19.95
  • Wij bieden groeigarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Malus domestica Jonagold

Rode handappel
Maat

Laagstam container, Laagstam leivorm container

Oogsttijd

september, oktober

Zelfbestuivend

Ja

Standplaats

halfschaduw, zon

Plantinstructies

Rode handappel

Een stevige en sappige handappel met geelwit vruchtvlees. Bestuiving: zelf bestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Elstar of Gloster meer succes. Snoeien: in de winter of rond 1 juli. Vraagt in de jeugd een stevige snoei. Zorg voor voldoende licht in de basis. Bemesting: in de herfst DCM Meststof Groenten en Fruit. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig DCM Groenkalk toe voor zoetere vruchten. Geschikt voor zowel pot als in volle grond. Blijft een compacte boom.

Bewaren

Hoe lang u appelen kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appelen veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller door rijpt.

Schoonmaken

Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appelen verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.

Consumptie

Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.

Voedingswaarde

Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De caloriearme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.