Malus domestica Ecolette

De Ecolette is een sappige handappel met roomwit vruchtvlees. Na de bloei in april-mei worden de appels gevormd die vanaf september geplukt kunnen worden. Ecolette is zelfbestuivend, maar voor een goede oogst is het belangrijk dat er een andere appelsoort (Bv. Alkmene of James Grieve) in de buurt staat voor de bestuiving. De Malus domestica Ecolette staat graag in de zon of halfschaduw.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras.

26.95

Niet leverbaar

  • Wij bieden plantgarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Malus domestica Ecolette

Handappel
Nederlandse naam

Handappel

Smaak

zoetzuur

Maat

Wondertree container

Standplaats

halfschaduw, zon

Bloeiperiode

april, mei

Bloeikleur

wit/roze

Bladkleur

groen

Oogsttijd

september

Zelfbestuivend

ja

Wintergroen

nee

Plantinstructies

Ecolette is een heerlijke sappige handappel met roomwit vruchtvlees. Ecolette is zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a Alkmene, Benoni, Discovery, Gloster, James Grieve of Summerred meer succes. Let op de verschillende pluktijden zodat je niet alle appels tegelijk hebt. De appels zijn plukrijp als ze makkelijk loslaten of als de eerste appels op de grond vallen. Van valappels maak je heerlijke appelmoes.

Plant de boom op een zonnige plek, half schaduw mag. Een appelboom is geschikt voor zowel een grote als een kleine tuin. De appelboom past zich aan de grondsoort aan. Plant eerst een boompaal, daarna de boom. De boompaal zet je aan de windzijde. Een appelboom heeft in juni een natuurlijke rui. Als takken daarna nog doorhangen, haal er dan om takbreuk te voorkomen zelf nog wat appeltjes af.

Snoeien

In de winter of rond 1 juli. Veel verticale loten wegnemen. Buig vruchtdragende takken horizontaal, want dan geven ze makkelijker vrucht. Knip jonge scheuten weg om vorming van fruitknoppen te stimuleren. Bli

Bemesting

In de herfst DCM Meststof Groenten en Fruit. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig DCM Groenkalk toe voor zoetere vruchten.

Bewaren

Hoe lang u appelen kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appelen veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller door rijpt.

Schoonmaken

Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appelen verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.

Consumptie

Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.

Voedingswaarde

Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De caloriearme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.