Is het voorjaar de meest ideale planttijd?

Maart, april en mei zijn voor ons de drukste maanden van het jaar. Planten lopen uit en het lente zonnetje schijnt weer. Iedereen trekt naar buiten voor de voorjaarschoonmaak in de tuin. Potten worden opnieuw gevuld met leuke bloeiende planten en de kale plekken worden weer gevuld. Ook wordt er nagedacht over een totale tuin make-over. Bel je in april een hovenier, dan is de kans groot dat zijn planning al vol zit voor het voorjaar.

De beste plantperiode

Nieuwe planten aanplanten kan het hele jaar door. Het is alleen belangrijk dat de planten in pot gekweekt zijn. Wanneer er een hittegolf is of een week met harde vorst adviseren wij niet direct om te gaan planten. Dit is dus alleen bij weerextremen. Verder kan er het hele jaar door prima worden aangeplant. Als mij wordt gevraagd wat de beste plantperiode is, adviseer ik zonder twijfel de periode  van september tot en met eind december. Maar hou dan wel de vorst in de gaten. Een aantal planten kunt u beter niet in het najaar planten zoals Agaphantus, toscaanse jamijn, olijven en palmen(Kortom veel mediterrane planten). Het najaar biedt veel voordelen om aan te planten.

“Ik vind de beste plantperiode zonder twijfel van september tot en met eind december” Mark

Planten met de vorst

De vorst is ook vaak een argument dat we horen om niet te planten. Klanten zijn vaak bang dat planten kapot vriezen in de winter, als deze worden aangeplant in het najaar. Maar de nazomer en herfst is een betere periode om aan te planten.

Lees ook onze blog: 10 redenen om in het najaar aan te planten

Bomen en hagen aanplanten

Als in oktober de temperaturen gaan zakken komen planten tot rust. De sapstromingen vallen langzaam stil waardoor bladverliezende bomen en hagen hun blad laten vallen. Hierdoor kunnen deze bomen en planten gerooid worden uit de volle grond. Dit wordt ook wel beplanting met kale wortel of kluit genoemd. Doordat de teelt in volle grond minder intensief is dan haagplanten en bomen die in pot gekweekt zijn, is de prijs van wortel en kluitgoed vaak ook interessanter.

Wilt u de beplanting die u bij ons gekocht heeft gaan planten in uw tuin, maar weet u niet precies hoe u dit het beste kunt doen? Check dan onze instructie voor een succesvolle aanplant.

Lees ook onze plantinstructies