Beste periode om aan te planten

Vroeger was het gebruikelijk om de tuin te renoveren in het najaar. Tegenwoordig wordt de nadruk gelegd op het voorjaar uit commercieel belang voor tuincentra en bouwmarkten. Planten beginnen dan uit te lopen en mensen willen weer naar buiten, ideaal om daar op in te spelen. Uiteindelijk is er ook niets mis met het voorjaar, maar de nazomer en de herfst bieden veel voordelen om in de tuin te werken. Hieronder 10 redenen om in het najaar aan te planten:

  1. De grond is nog vochtig en warm door de zomer, hierdoor slaan de planten beter aan.
  2. Planten die in het voorjaar uitverkocht waren, kunnen nu weer geleverd worden.
  3. Er valt voldoende regen in de herfst. Sproeien is dus bijna overbodig.
  4. In het najaar heb je nog vers in het geheugen waar kale plekken zijn waar iets aangeplant moet worden, in het voorjaar is dit lastiger.
  5. De jonge planten krijgen niet meer te maken met extreem lange droge periode of hitte en zon wat kan leiden tot verbranding.
  6. Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen meteen aangeplant worden in het najaar.
  7. Vanaf november kunnen hagen en bomen aangeplant worden met kale wortel of kluit.
  8. Veel planten en bomen verliezen hun blad in het najaar. Alle energie van de plant gaat nu naar de wortels. In het voorjaar stopt de jonge plant veel energie in het uitlopen.
  9. Aanplanten in het najaar kan aanzienlijk goedkoper zijn! Veel heesters en bomen zijn met kale wortel of kluit leverbaar i.p.v. met pot.
  10. In het voorjaar kun je direct gaan genieten van jouw tuin.