Er zijn verschillende factoren die bepalen of een plant veel of weinig behoefte heeft aan water.“ Jojanneke

Waarom hebben sommige planten weinig water nodig?

Er zijn verschillende factoren die bepalen of een plant veel of weinig behoefte heeft aan water.

  1. De bladstructuur is een belangrijke factor. Planten met kleine bladeren hebben bijvoorbeeld minder water nodig, want een kleiner oppervlak zorgt ervoor dat de verdamping van water beperkt is. Maar ook planten met dikke bladeren hebben minder water nodig, want de plant kan water opslaan in het dikke blad, waardoor hij langer kan drinken uit zijn eigen water reservoir.
  2. Planten met diepe wortels hebben ook minder water nodig. Zij kunnen nog prima bij de diepere waterlagen als de bovengrond al snel droger wordt.
  3. Planten met een grijs of zilver blad of met een donsachtige laag op het blad kunnen ook goed tegen droogte. Het dons beschermt de plant tegen uitdrogen, en de kleur van de plant reflecteert het zonlicht, waardoor de plant minder snel last heeft van de hitte.

Maar…. realiseer je wel dat ook deze planten vocht nodig hebben om te kunnen blijven groeien. En dat jonge planten die net aangeplant zijn in het begin meer water nodig hebben dan volwassen planten die al goed geworteld zijn. Af en toe water geven blijft voor deze planten ook heel belangrijk.

Vaste planten

 

Heesters en hagen

Bomen

Lees in het blog over de klimaatadaptieve tuin nog een aantal tips om je tuin aan te passen aan het veranderende klimaat.