Siergrassen onderhouden

Siergrassen zijn makkelijk in onderhoud. De grassen die in de winter bruin worden hoeven alleen in het voorjaar tot laag bij de grond terug geknipt te worden. De uitgebloeide grassen zijn in de winter van sierwaarde in de tuin. Bij groenblijvende grassen zoals Carex en Festuca is dit niet nodig en kun je het beste alleen de bruine aren eruit trekken of knippen.

Wanneer siergrassen te groot worden kun je makkelijk scheuren of delen. Dit doe je door de hele pol uit te graven met een Spade en vervolgens de graspol te delen. De kern van de van de pol is vaak afgestorven en kun je weggooien. Gebruik bij het terug planten van de pollen DCM Vivimus voor een betere hergroei van de grassen.

“Een border met wuivende grassen zorgt, behalve voor rust, ook voor een jaarrond aantrekkelijk beeld.” Mark

Groenblijvende grassen

De meeste grassen worden in het najaar bruin en lopen in het voorjaar weer fris groen uit. Maar er zijn ook grassen die in de winter mooi groen blijven. De meeste groenblijvende grassen zijn laagblijvende soorten. Dit zijn de 10 mooiste groenblijvende grassen:

 1. Carex comans ‘Bronze Form’ (Zegge)
 2. Carex morrowi ‘Irish Green’ (Zegge)
 3. Carex morrowii ‘Ice Dance’ (Zegge)
 4. Carex oshimensis ‘Everest’ (Zegge)
 5. Carex oshimensis ‘Everlime’ (Zegge)
 6. Festuca glauca ‘Elijah Blue’ (Zwenkgras)
 7. Liriope muscari ‘Moneymaker’ (Leliegras)
 8. Liriope muscari ‘Monroe White’ (Leliegras)
 9. Luzula nivea (Veldbies)
 10. Ophiopogon plan. ‘Niger’ (Zwart gras)

Gazon in bloei

Grassen kom je overal tegen in de natuur, onder andere in bermen, het bos en in de duinen. Zeker wanneer ze in bloei staan zorgt dit voor een prachtig beeld. Maar ook het gazon in de tuin bestaat uit verschillende grassoorten die mooi tot bloei kunnen komen. Dit is vaak een grasmengsel bestaand uit Lolium perenne (Engels raaigras), Festuca rubra (Rood zwenkgras) en Poa pratensis (Veldbeemd). Maar ook andere soorten kun je terug vinden in jouw gazon. Laat eens een deel van jouw gazon tot bloei komen en maai in mei niet. Door minder te maaien draag je bij aan de biodiversiteit in je tuin. Bijen, vlinders en hommels krijgen meer voedsel. Door het gras maar om de 4 weken te maaien, worden tot tien keer meer bijen aangetrokken.

Prairieborder

Siergrassen kun je goed combineren met vaste planten. De meeste grassen bereiken hun hoogtepunt aan het einde van de zomer wanneer de meeste vaste planten over hun hoogtepunt heen zijn. Door het aanleggen van een prairieborder krijgt jouw tuin een natuurlijke uitstraling. Een prairieborder bestaat uit siergrassen afgewisseld met bloeiende vaste planten. De verhouding moet ongeveer 30% grassen zijn en 70% vaste planten. Deze combinatie met wuivende grassen zorgt, behalve voor rust, ook voor een jaarrond aantrekkelijk beeld.

Grassen aanplanten

Siergrassen kunnen toegepast worden in iedere tuin en het hele jaar door aangeplant worden. Het enige wat ze nodig hebben is een goed doorlatende grond en voeding. Mocht je zware kleigrond hebben dan kun je deze doorlatend maken door DCM Lava door de grond heen te mengen. Grassen voeden doe je door te bemesten met DCM Meststof Siergrassen & Bamboe. Dit bevat voedingsstoffen die zijn afgestemd op de behoefte van siergrassen en bamboe. Het bevat extra veel kalium voor stevige stengels en bladeren.

Dit zijn de 25 mooiste siergrassen:

 1. Ammophila arenaria (Helmgras)
 2. Calamagrostis a. ‘Karl Foerster’ (Struisriet)
 3. Carex morrowi ‘Everillo’ (Zegge)
 4. Carex morrowii ‘Everest’ (Zegge)
 5. Carex testacea ‘Prairie Fire’ (Zegge)
 6. Cortaderia selloana ‘Pumila’ (Pampasgras)
 7. Deschampsia cesp. ‘Goldtau’ (Smele)
 8. Festuca glauca ‘Intense Blue’(Zwenkgras)
 9. Hakonechloa macra (Hakonechloa)
 10. Hakonechloa macra ‘Aureola’ (Hakonechloa)
 11. Imperata cylindrica ‘Red Baron’ (Japans bloedgras)
 12. Leymus arenarius (Zandhaver)
 13. Luzula sylvatica (Grote veldbies)
 14. Melica ciliata (Parelgras)
 15. Miscanthus sin. ‘Ferner Osten’ (Prachtriet)
 16. Miscanthus sin. ‘Kleine Silberspinne’ (Prachtriet)
 17. Miscanthus sin. ‘Adagio’ (Prachtriet)
 18. Molinia caerulea ‘Moorhexe’ (Pijpestrootje)
 19. Ophiopogon plan. ‘Niger’ (Zwart gras)
 20. Panicum v. ‘Shenandoah’ (Vingergras)
 21. Pennisetum al. ‘Hameln’ (Lampenpoetsersgras)
 22. Pennisetum al. ‘Little Bunny’ (Lampenpoetsersgras)
 23. Sesleria autumnalis (Blauwgras)
 24. Sporobolus heterolepis (Parelgras)
 25. Stipa tenuissima Ponytails (Vedergras)

Check hier ons volledige assortiment siergrassen.