Hoe leg je een sedum dak aan

Wil jij graag in een handomdraai je dak verduurzamen met een groen sedum dak? We helpen je graag op weg! Een groen dak neemt regenwater op, zorgt voor extra isolatie en houdt zonlicht tegen. Ook draagt een groen dak bij aan de biodiversiteit en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarnaast is het een leuke manier om een dak mooi aan te kleden. Er zijn verschillende soorten groendaken leverbaar, voornamelijk zijn dit sedumdaken. We hebben 2 soort daken beschikbaar. Kant-en-klare sedum cassettes en losse opbouw.

Voorbereiding & veiligheid

Ga jij zelf je sedumdak aanleggen, dan zijn er een aantal voorbereidingen die je moet treffen. Denk er aan om te kijken of je dakconstructie wel geschikt is voor het dragen van een sedum dak. Twijfel je? Laat hier een bouwkundige specialist naar kijken.

Let altijd op je eigen veiligheid. Draag werkkleding en goede schoenen, plaats een stevige trap en ga niet het dak op bij slechte weersomstandigheden. Let ook goed op waar je loopt en dat je niet achteruit werkt naar de randen toe.

Kant-en-klare dakcassettes plaatsen

De Mobiroof ECO, MobiRoof ECO Sedum & WildFlower & ReadyRoof Cassette zijn kant-en-klare dakcassettes. Deze cassette bestaat uit een laag met speciaal substraat en is gevuld met verschillende sedumsoorten. Je kunt ze op eenvoudige wijze tegen elkaar plaatsen, waardoor direct een groen dak ontstaat. Ten opzichte van de traditionele opbouw bespaar je veel tijd.

Aandachtspunten installatie

  • Veeg voor het plaatsen van de cassettes het dak schoon. Spoel het eventueel schoon met een tuinslang wanneer nodig
  • Als een dak geen wortelwerende dakbedekking heeft, adviseren we de wortelwerende combinatiedoek Hydrogold 2 mtr breed te gebruiken. Dit is wortelwerend en beschermend. Laat het doek circa 5 tot 10 cm overlappen.
  • Bij overige daken adviseren we Beschermdoek hydro 2 mtr breed te gebruiken. Laat het doek circa 5 tot 10 cm overlappen.
  • De kant-en-klare cassettes kunnen zowel op platte daken als licht hellende daken geplaatst worden (tot ca 20% ofwel 10 graden)
  • De MobiRoof cassettes zijn deelbaar op 25 cm over de ribben, hiervoor kan je een zaag gebruiken
  • De readyroof cassettes zijn niet deelbaar omdat je deze aan elkaar klikt
  • Aan de buitenranden van het dak en rondom bijvoorbeeld dakramen moet grind worden aangebracht, dit heeft te maken met weersinvloeden en brandveiligheid

Ga verder naar onderhoud sedumdak wanneer je geen losse opbouw gaat plaatsen.

Losse opbouw plaatsen

Het zelf opbouwen van een sedumdak is iets ingewikkelder. Wanneer je niet uit de onderstaande instructies komt, adviseren we te kiezen voor kant-en-klare cassettes of het inschakelen van een professional. Een groen dak is opgebouwd uit diverse onderdelen. Als een sedumdak niet goed is aangelegd, kunnen er lekkages ontstaan. Daarom is het belangrijk om de volgende stappen te volgen;

1. Dak vrij maken van grind of andere plantresten

Op een bestaand plat dak kunnen tegels of grind liggen. Deze moeten van het dak verwijderd worden. Verwijder ook alle bladeren en mossen die op het dak kunnen zitten. Let op dat je de dakbedekking niet beschadigt. Gebruik daarom een zachte bezem. Spoel het eventueel schoon met een tuinslang wanneer nodig.

2. Uitrollen wortelwerende & beschermende doek

Op alle daken adviseren wij een wortelwerende en beschermende doek te gebruiken. Combinatiedoek Hydrogold 2 mtr breed is wortelwerend en beschermend. Laat het doek circa 5 tot 10 cm overlappen. Snijd het doek op maat met een stanleymes(afbreek mes).

3. Drainagebaan uitrollen

Deze laag zorgt voor een goede beluchting van het wortelsysteem, waterbuffering en afvoer van overtollig water. Dit is een drainagesysteem voor intensief en extensief begroeide platte daken. De baan is 2cm hoog en voorzien van een scheidingsvlies met filterende werking dat vervuiling in de drainerende werking voorkomt. Deze baan kun je op maat zagen.

4. Kantopsluiting plaatsen

Door een kantopsluiting te plaatsen zorg je dat het substraat binnen de hiervoor bestemde kaders blijft. Deze aluminium kantopsluiting L-elementen zijn 250 cm lang en heeft een kant van 6 cm en een kant van 8 cm. Ze zijn binnen een handomdraai zelf te plaatsen. Bij sedumvegetatiematten kun je de 6 cm hoogte kant gebruiken. Voor pluggen gebruik je de 8 cm kant. Er is ook een geperforeerde kantopsluiting, waarvan de waterdoorlaatbaarheid groter is dan bij een dichte kantopsluiting.
De kantopsluiting is makkelijk met elkaar te verbinden door de verbindingshoek en hoekstukken. Wanneer de kantomsluiting te lang is, kun je deze op maat zagen.

5. Blad bescherming plaatsen

De waterafvoer kan behoorlijk verstopt raken, wat uiteindelijk kan leiden tot lekkages. We adviseren, afhankelijk van de afvoer, een boldraadrooster te plaatsen. Of kun je de waterafvoer controleren door het plaatsen van een controleput.

6. Daksubstaat aanbrengen

Goede substraat is de basis voor een mooi en duurzaam groendak. De perfecte balans in luchtigheid, waterbuffercapaciteit en goede startvoeding is essentieel. Door het plaatsen van de kantopsluiting is er een bak ontstaan. Deze moet tot 1cm onder de rand gevuld worden met dak substraat. Zorg dat het substraat egaal verdeeld is. Let wel op, want de kant omsluiting ligt los. Eventueel kun je alvast wat grind aan de buitenzijdes leggen.

7. Het leggen van de sedum vegetatie matten

Zorg ervoor dat het substraat licht vochtig is voordat je de sedum vegetatie matten gaat leggen. Begin met het leggen van de buitenranden van het groendak zodat er een kader ontstaat. Dit doe je om kleine stukken aan de buitenzijde te voorkomen. Werk vervolgens naar binnen. Zorg ervoor dat de matten zo strak mogelijk tegen elkaar komen te liggen om naden of gleuven te voorkomen. Je kunt de matten eventueel op maat snijden mat een oud kartelmes.

7a. Plugplanten plaatsen

Het gebruik van plugplanten biedt veel keuzevrijheid wat betreft de soorten. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten sedum, grassen en kruiden. Uiteraard duurt het veel langer voordat het hele dak volgroeid is. Hierdoor is een groen dak met plugplanten veel intensiever qua onderhoud. Pluggen plaats je op de zelfde manier als vaste planten. Maak een plantgat in het substraat, plaats het plantje en vul vervolgens aan met substraat.

8. Afwerking

Wanneer matten of pluggen zijn geplaatst kun je de randen rondom het dak en bijvoorbeeld dakramen aanvullen met grind. Dit heeft te maken met weersinvloeden en brandveiligheid. Vervolgens zul je het groendak water moeten geven. Doe dit met een zwenksproeier en laat deze circa 20 minuten op 1 plek staan. Je zult dit de eerste 4 tot 6 weken regelmatig moeten herhalen omdat de sedummatten of pluggen opnieuw moeten wortelen.

Onderhoud sedumdak

Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Wel adviseren we 1 tot 2 keer per jaar onderhoud uit te voeren. Dit bestaat uit;

  • Een algemene controle
  • Het schoonmaken van de hemelwaterafvoer
  • Het bemesten met DCM Meststof sedum & groendaken
  • Snoeien van uitgebloeide planten medio september. Het snoeisel kan blijven liggen en grote stukken kun je het beste composteren
  • Onkruid verwijderen
  • Besproeien is niet nodig tenzij er een hittegolf is of lange droge periode (>4 weken). Besproei dan 1 keer per week een klein uurtje met een zwenksproeier.
Heb je vragen over deze instructie?
Advies nodig? Bel 0118-715080 verkoop@zeelandplant.nl