Pyrus communis Doyenné du Comice

De Doyenné du Comice is een lekkere sappige handpeer. Na de bloei in april worden de peren gevormd die vanaf september geplukt kunnen worden. Hij is zelf bestuivend maar voor een goede oogst is het belangrijk dat er een andere perensoort (Bv. Pyrus communis Conference) in de buurt staat voor de bestuiving. De Pyrus communis Doyenné du Comice staat graag in de zon of halfschaduw.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras.

 

v.a.20.95
  • Wij bieden groeigarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Pyrus communis Doyenné du Comice

Handpeer
Maat

Laagstam container, Halfstam container, Wondertree container

Oogsttijd

september, oktober

Zelfbestuivend

Ja

Standplaats

halfschaduw, zon

Plantinstructies

Hand- of bewaarpeer

De Doyenné du Comice is een sappige, zeer goede handpeer. Bestuiving: zelf bestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Conference meer succes. Snoeien: in de winter of net na de bloei. Knip verticale takken (zgn. loten) weg. In de beginjaren is horizontaal buigen van vruchtdragende takken noodzakelijk. Bemesting: in de herfst DCM Meststof Groenten en Fruit. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer.

Bewaren

Peren kunt u het beste koel, donker en droog bewaren. Ze zijn gevoelig voor kneuzingen en plekjes, dus behandel ze met zorg. Over de houdbaarheid valt weinig zeggen omdat dit sterk afhankelijk is van de rijpheid van de vrucht. De rijpheid van de peer kunt u controleren door het vruchtvlees naast het steeltje voorzichtig in te drukken. Bij rijpe peren geeft het vruchtvlees dan iets mee. Let op, vooral de zomerrassen rijpen erg snel door.

Schoonmaken

Peren moeten voor gebruik altijd even gewassen worden.

Consumptie

Handperen eet u, nadat u het steeltje verwijderd heeft, met schil en al op. Uiteraard kunt u naar eigen smaak de peer ook geschild of in stukjes nuttigen. Geschilde peren kleuren wel snel bruin. Om dit te voorkomen kunt u ze met wat citroensap besprenkelen. Peren worden meestal uit de hand gegeten, maar ook op de boterham smaken ze prima. Verder worden peren veel verwerkt in nagerechten. Wat zou u denken van peren uit de oven met chocoladesaus? Daarnaast kunt u peren verwerken tot jam, sap, compote, chutney en stroop.

Voedingswaarde

Peren bevatten de minste fruitzuren. Daardoor zijn ze aanmerkelijk zoeter dan appelen. Peren zijn erg gezond en door het hoge gehalte aan kalk, kalium en fosfor werken ze vocht- en vet afdrijvend. Goed voor de lijn!