Malus domestica Golden Delicious
Gele handappelMaat | Laagstam container |
---|---|
Oogsttijd | september, oktober |
Zelfbestuivend | Ja |
Standplaats | halfschaduw, zon |
De Golden Delicious is een stevige handappel met een frisse zoete smaak. Na de bloei in april-mei worden de appels gevormd die vanaf september-oktober geplukt kunnen worden. Voor een goede oogst is het belangrijk dat er een andere appelsoort (Bv. Malus domestica Cox’s Orange Pippin) in de buurt staat voor de bestuiving. De Malus domestica Golden Delicious staat graag in de zon of halfschaduw.
Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras.
Op voorraad
Maat | Laagstam container |
---|---|
Oogsttijd | september, oktober |
Zelfbestuivend | Ja |
Standplaats | halfschaduw, zon |
Een stevige handappel, zacht zure smaak, later iets zoet. Bestuiving: zelf bestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Elstar of Cox’s meer succes. Snoeien: in de winter of rond 1 juli. Heeft het liefst heel veel kleine knipjes. Let op voldoende belichting. Bemesting: in de herfst DCM Meststof Groenten en Fruit. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig DCM Groenkalk toe voor zoetere vruchten.
Hoe lang u appelen kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appelen veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller door rijpt.
Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appelen verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.
Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.
Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De caloriearme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.