Vaccinium macrocarpon

De cranberry of veenbes is een wintergroene bodembedekkende plant. In mei bloeit hij met witroze kleine bloemetjes. Vanaf juli kunnen de cranberries worden geoogst. De Vaccinium macrocarpon staat graag in iets zurige grond op een plaats in de zon of halfschaduw.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras

9.95

Op voorraad

  • Wij bieden plantgarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Vaccinium macrocarpon

Cranberry
Nederlandse naam

Cranberry

Smaak

lichtzuur

Maat

C2

Standplaats

halfschaduw, zon

Bloeiperiode

mei

Bladkleur

groen

Bloeikleur

wit

Oogsttijd

september

Zelfbestuivend

ja

Wintergroen

nee

Eindhoogte cm

50

Plantinstructies

Cranberry

De Cranberry is zeer smaakvol en bovendien gezond. De Cranberry is een puur wilde vrucht en cultuurtechnische maatregelen zoals bemesten, bevloeien en verzanden zijn niet toegestaan. De bes behoudt hierdoor haar natuurlijke karakter. Bij rijpheid hebben zij een donkerrode tot blauwachtige kleur. De cranberry kan op veel manieren worden gebruikt, zowel voor vleesgerechten als voor zoete gerechten (toetjes en taarten). De cranberry heeft een geneeskrachtige werking op maag, darmen en nieren. Cranberry’s kunnen ook gebruikt worden om moes, jam en sap van te maken. De Cranberry wordt in de volksmond ook wel Lepeltjesheide genoemd. Ook wel bekend onder de naam: ‘Grote veenbes’. De Cranberry bloeit van juni tot augustus. De blauwrode Cranberry vruchten kunt u vrij laat plukken, namelijk van september tot november. Daarmee is dit een erg leuke toevoeging tot elke (moes)tuin!

De Cranberry heeft voorkeur voor een zure grond, zoals heide en veen. Het zure gehalte in de grond kunt u bereiken door DCM turf toe te voegen aan de grond. De plant is een echte kruiper en is daarmee ook erg geschikt als bodembedekker.