Rubus fruticosa Black Satin

Deze braam ‘Black Satin’ is een doornloze, zelfbestuivende plant. Na de bloei in mei worden de bramen gevormd, deze kunnen vanaf half juli worden geoogst. De Rubus fruticosa Black Satin staat bij voorkeur op een plaats in de zon of halfschaduw.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras

7.50

Op voorraad

  • Wij bieden plantgarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Rubus fruticosa Black Satin

Doornloze braam
Nederlandse naam

Doornloze braam

Smaak

zoet

Maat

C2

Standplaats

halfschaduw, zon

Bloeiperiode

mei, juni

Bloeikleur

wit/roze

Bladkleur

groen

Oogsttijd

juli, augustus, september

Zelfbestuivend

ja

Wintergroen

nee

Eindhoogte cm

200

Plantinstructies

Doornloze zwarte braam

De Black Satin is een krachtig groeiende doornloze braam met een zeer goede productie en een lange oogsttijd. De grote, ronde en mooi glanzende vruchten bevatten veel sap en smaken goed.

Dat de struiken geen stekels hebben heeft geen invloed op de smaak van de vrucht, wel zijn ze zonder stekels kindvriendelijker. De roze bloemen van deze braam zijn erg opvallend. De bestuiving van de bloemen gebeurt door bijen en hommels. Warm en droog weer is ideaal voor een goede vruchtzetting. Bramen zijn eerst groen, daarna kleuren ze rood op het laatst nemen ze die mooie donkere paarszwarte kleur aan. Ze zitten vol mineralen en zijn zoet van zichzelf.

Bramen zijn zelf bestuivend, waardoor je maar één plant nodig hebt om vruchten te krijgen. Toch is het leuk om meerdere bramen te planten, u kunt bv. ook kiezen voor verschillende soorten naast elkaar. De planten kunnen op 1,5 – 3 meter van elkaar geplant worden. De planten kunnen tegen schaduw, maar geven meer vruchten op een zonnige, beschutte plek.

Dikke takken moeten in het voorjaar vastgebonden worden; deze geven de mooiste vruchten. Alles wat dan nog teveel is wegsnoeien. Gebruik een muur of schutting om de takken met behulp van draden te geleiden. De draden kunnen ook tussen twee palen gespannen worden. De bramen geven vruchten op stengels die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei regelmatig, dit kan zowel in het voor- als het najaar. Na de oogst de takken waaraan de vruchten hebben gezeten volledig wegsnoeien. Door regelmatige snoei voorkomt u ook uitbreiding van ziekten. Bemesting: bramen houden van humusrijke, lichtzure grond en vragen dan ook een organische meststof. Plantdelen zijn niet geschikt voor consumptie.

Bewaren

Bramen en frambozen lang bewaren zit er niet in, tenzij u ze invriest. Gewoon in de koelkast is het advies om ze echt niet langer dan maximaal drie dagen te bewaren. U kunt ze het beste direct opeten nadat u ze geplukt heeft. Gekneusde frambozen schimmelen snel, dus pluk ze heel voorzichtig.

Schoonmaken

Frambozen en bramen zijn tere vruchtjes. Bewaar ze altijd in de koelkast en was ze heel voorzichtig. U kunt ze namelijk niet even afspoelen onder de koude kraan want dan beschadigen de vruchtjes. Doe ze daarom voorzichtig in een vergiet die u in een grote bak met water zet. Onder het kroontje willen nog wel eens wormpjes voorkomen. Als u ze tegenkomt legt u de bramen even in zout water. Spoel ze daarna goed af en alle wormpjes zijn er uit.

Consumptie

Frambozen en bramen worden meestal zo uit het vuistje gegeten. Ze zijn zeer caloriearm en een beetje slagroom is dan ook een prima versiering voor deze lekkere vruchtjes. Toch zijn er ook heel veel culinaire mogelijkheden met bramen en frambozen. Uiteraard staan ze hartstikke mooi bij een bolletje ijs, al dan niet in combinatie met andere vruchten. Bramen- en frambozenjam zijn vrij bekend, maar ook een saus van deze vruchten laat zich prima smaken op bijvoorbeeld een vanillepudding of op ijs. Ze doen het ook goed in salades met krab- of kreeftenvlees of scampi, of in combinatie met geitenkaas of blauwschimmelkaas. Ook zijn ze uitstekend te verweken tot sauzen voor wild en gevogelte. Een heerlijke frambozentaart smaakt lekker bij een kop koffie of thee in de zomer. Of wat dacht u van een pannenkoek belegd met deze heerlijke vruchten?