Ribes rubrum Rovada

De rode bes of aalbes Rovada is een zelfbestuivende plant. Na de bloei in april worden de rode bessen gevormd die in juli-augustus geoogst kunnen worden. De bessen zijn zoetzuur van smaak. De Ribes rubrum Rovada staat graag op een plaats in de zon.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras

6.95

Op voorraad

  • Wij bieden plantgarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Ribes rubrum Rovada

Rode bes
Nederlandse naam

Rode bes

Smaak

zoetzuur

Maat

C2

Standplaats

halfschaduw, zon

Bloeiperiode

april

Bloeikleur

groen/wit

Bladkleur

groen

Oogsttijd

juni, juli

Zelfbestuivend

ja

Wintergroen

nee

Eindhoogte cm

80

Plantinstructies

Rode bes

De Rovada is een lekkere, rode bes met lange trossen. Bestuiving: zelf bestuivend. Snoeien: in de winter, maar niet als het vriest. Deze boom draagt op zowel 1-jarig als 2-jarig hout, dus knip te oude takken weg. Zorg voor voldoende licht. Bemesting: houdt van humusrijke grond met een jaarlijkse toediening van kalium.

Bewaren

Rode aalbessen kan je het beste in de koelkast bewaren. Leg bij voorkeur de vruchten niet tegen elkaar aan, maar dus zo uitgespreid mogelijk. In de koelkast kan je ze ongeveer 3 dagen bewaren.

Schoonmaken

Was de bessen onder de kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Verwijder de steeltjes van de besjes. Rode bessen zijn vrij teer, het is daarom raadzaam om de rode bessen pas schoon te maken kort voor consumptie.

Consumptie

Rode bessen kun je na het schoonmaken op eten. Mochten de besjes wat zuur van smaak zijn, bestrooi ze dan met wat witte suiker. Ook kan je van aalbessen prima jam, compote en sap maken. Ook doen ze het goed op ijs en in yoghurt of op taart. Leuk om mee te experimenteren!

Voedingswaarde

Rode bessen zijn een lekker tussendoortje, maar ze zijn ook erg gezond. Rode bessen bevatten namelijk veel vezels, vezels helpen weer goed voor een gezonde spijsvertering. Ook zijn ze erg rijk aan vitamine B1 en C. Ze bevatten ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan. Rode bessen hebben zelfs een medicinale werking door de antioxidanten die er in zitten. Hierdoor is het een natuurlijke preventie tegen kanker, diabetes en hartziekten.