Ribes rubrum Jonkheer van Tets

De rode bes of aalbes Jonkheer van Tets is een zelfbestuivende plant. Na de bloei in maart-april worden de rode bessen gevormd die vanaf eind juni geoogst kunnen worden. De bessen zijn zoetzuur van smaak. De Ribes rubrum Jonkheer van Tets staat graag op een plaats in de zon.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras

6.95

Op voorraad

  • Wij bieden plantgarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Ribes rubrum Jonkheer van Tets

Rode bes
Nederlandse naam

Rode bes

Smaak

zoetzuur

Maat

C2

Standplaats

halfschaduw, zon

Bloeiperiode

april

Bloeikleur

groen/wit

Bladkleur

groen

Oogsttijd

juni, juli

Zelfbestuivend

ja

Wintergroen

nee

Eindhoogte cm

80

Plantinstructies

Rode bessen

Rode bessen zijn niet alleen verrukkelijk in taarten of sauzen, maar ook de struiken zelf zien er mooi uit. In de zomer zien ze er geweldig uit als ze vol met vruchten hangen. Rode bessen struiken zijn winterharde planten die het goed doen op een zonnige open plek, beschut voor harde wind en strenge vorst. Ook passen ze goed in een kleine tuin. Rode bessenstruiken kunnen als struik en als haag of leivorm geplant worden. Een haag kan makkelijker gesnoeid en compacter gehouden worden. Ook rijpen de bessen sneller en zijn ze van betere kwaliteit. Snoeien in de winter en in de zomer. Wintersnoei in januari t/m april) stimuleert de groei, zomersnoei (in mei juni) remt de groeit en hierdoor rijpen de vruchten beter en plukken gemakkelijker en stimuleert het de bloemknopvorming voor volgend jaar. Geef in het voorjaar wat DCM Meststof Kleinfruit zodat de plant voldoende kaliumcarbonaat krijgt voor een betere rijping van de vruchten. Bescherm, bij rijping van de vruchten, voor vogelvraat. Pluktijd is juni-juli. De trossen kunt u het beste met een schaartje afknippen. Pluk of knip de vruchten pas als ze mooi rood zijn, de vruchten smaken dan zoeter.

Bewaren

Rode aalbessen kan je het beste in de koelkast bewaren. Leg bij voorkeur de vruchten niet tegen elkaar aan, maar dus zo uitgespreid mogelijk. In de koelkast kan je ze ongeveer 3 dagen bewaren.

Schoonmaken

Was de bessen onder de kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Verwijder de steeltjes van de besjes. Rode bessen zijn vrij teer, het is daarom raadzaam om de rode bessen pas schoon te maken kort voor consumptie.

Consumptie

Rode bessen kun je na het schoonmaken op eten. Mochten de besjes wat zuur van smaak zijn, bestrooi ze dan met wat witte suiker. Ook kan je van aalbessen prima jam, compote en sap maken. Ook doen ze het goed op ijs en in yoghurt of op taart. Leuk om mee te experimenteren!

Voedingswaarde

Rode bessen zijn een lekker tussendoortje, maar ze zijn ook erg gezond. Rode bessen bevatten namelijk veel vezels, vezels helpen weer goed voor een gezonde spijsvertering. Ook zijn ze erg rijk aan vitamine B1 en C. Ze bevatten ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan. Rode bessen hebben zelfs een medicinale werking door de antioxidanten die er in zitten. Hierdoor is het een natuurlijke preventie tegen kanker, diabetes en hartziekten.