Ribes nigrum Titania

De zwarte bes is een zelfbestuivende plant. Na de onopvallende bloei in mei worden de eetbare zwarte bessen gevormd. Deze kunnen in juli – augustus worden geoogst en zijn rijk aan vitamine C. Ribes nigrum Titania staat graag op een plaats in de zon of halfschaduw.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras

v.a.6.95
  • Wij bieden plantgarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Ribes nigrum Titania

Zwarte bes
Nederlandse naam

Zwarte bes

Smaak

zoet

Maat

C2, C5

Standplaats

halfschaduw, zon

Bloeiperiode

april, mei

Bloeikleur

groen/wit

Bladkleur

groen

Oogsttijd

juni, juli

Zelfbestuivend

ja

Wintergroen

nee

Eindhoogte cm

80

Plantinstructies

Zwarte bes

Een lekkere zwarte bes met een hoog gehalte aan vitamines en mineralen. De zwarte bes bloeit relatief vroeg, namelijk van april tot mei. De Zwarte bes bevat een hoog vitamine C gehalte.

De zwarte bes is zelf bestuivend, maar kruisbestuiving geeft meer vruchten. Wij raden aan om de zwarte bes te snoeien in de winter, maar liever niet als het vriest. Zorg voor voldoende belichting. Draagt op 1-jarig hout, dus leeg geplukte takken wegsnoeien. De zwarte bes houdt van humusrijke grond met een jaarlijkse toediening van kalium.

Bewaren

Zwarte bes bewaar je het beste in de koelkast. Leg ze uitgespreid op een bord en zorg dat de bessen niet vochtig worden. Dan kan je ze ongeveer 3 dagen goed houden.

Schoonmaken

Was de bessen onder de kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Verwijder de steeltjes van de besjes. Zwarte bessen zijn vrij teer, het is daarom raadzaam om de zwarte bessen pas schoon te maken kort voor consumptie.

Consumptie

Zwarte bessen zijn niet favoriet bij iedereen om zo uit de hand te eten. Toch maak je van de zwarte bes heerlijke jam en sap.

Voedingswaarde

Zwarte bessen bevatten bijzonder veel vitamine C. Ook bevat de zwarte bes de vitamines B1, B2, B5, B6 en E. Er zitten de mineralen calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer in. Zwarte bessen kunnen reuma voorkomen en vermindert daarnaast ook reeds aanwezige reumaklachten. Het sap van de bessen werkt ook tegen eczeem, dermatosis, abcessen en insectenbeten.