Lonicera caerulea kamtschatica

De blauwe honingbes is een middelgrote struik met grijsgroene bladeren. Vanaf mei verschijnen de blauwzwarte eetbare vruchten. Plaats de Lonicera caerulea kamtschatica op een plaats in de zon of halfschaduw.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras

9.95

Op voorraad

  • Wij bieden plantgarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Lonicera caerulea kamtschatica

Blauwe honingbes
Nederlandse naam

Blauwe honingbes

Smaak

friszuur

Maat

C2

Standplaats

halfschaduw, zon

Bloeiperiode

maart

Bloeikleur

geel/wit

Bladkleur

groen

Oogsttijd

augustus

Zelfbestuivend

ja

Wintergroen

nee

Eindhoogte cm

100

Plantinstructies

Blauwe honingbes

De blauwe honingbes komt oorspronkelijk uit Azië, maar doet het ook goed in Nederland. Het is een zeer winterharde, sierlijke, vruchtdragende heester die tot 1,5 meter hoog kan worden. De vruchten zijn zeer gezond, lijken iets op blauwe bosbessen, bevatten veel vitamine C en zijn heel sappig. Het vruchtvlees is zacht en heeft een zoete smaak. Ze kunnen vers gegeten worden, maar zijn ook zeer geschikt voor sappen, jams, marmelade of bij pannenkoeken of crumble. Ook de vogels zijn dol op deze zoete bessen. De blauwe honingbes is zelf bestuivend, maar door meerdere planten bij elkaar te zetten zal de productie verbeteren. De plant is weinig ziektegevoelig en heeft weinig verzorging nodig. Een echte aanwinst voor de tuin. In maart / april bloeit de plant met witgele buisbloemen. Ook de bloemen zijn goed vorstbestendig. Snoeien kan in de winter naar eigen inzicht. Het beste is om kruisende takken weg te knippen. De struiken kunnen ook gebruikt worden als haag. De planten moeten jaarlijks compost toegediend krijgen.

Vruchten

De vruchten van de blauwe honingbes zijn vrij onbekend. Het is daarom van belang dat u deze op de juiste manier plukt zodat u de juiste smaakbeleving krijgt van dit bijzondere vruchtje. De vruchten van de blauwe honingbes pluk je het best van mei t/m juni. Als de bessen blauw beginnen te kleuren, laat ze dan nog 10 dagen aan de plant hangen. Mocht u veel vogels in de buurt hebben, span dan bij voorkeur ook een net over de vruchtdragende delen van de blauwe honingbes heen. Ook voor vogels is dit namelijk echt een lekkernij. De standplaats van de blauwe honingbes is zeker niet onbelangrijk. De blauwe honingbes houdt van een zonnige plek, daardoor worden de vruchten ook zoeter. De smaak van de blauwe honingbes doet denken aan die van de bosbes met een frisse ondertoon.