Salvia soorten voor in de kruidentuin

Echte Salie of Tuinsalie (Salvia officinalis) is een heerlijk keukenkruid. Deze plant bloeit met paarse bloemen en heeft mooie, fluweelachtige, geurende bladeren. Salvia officinalis staat mooi in de moestuin, maar past ook prima in een pot. De bladeren kunnen verwerkt worden in sauzen of gerechten. Ook gedroogd kun je dit kruid gebruiken in de keuken. Je hebt slechts een klein beetje nodig om je gerecht op smaak te brengen. Na de bloei kun je deze plant het beste terugsnoeien. Zo voorkom je dat de onderkant kaal wordt en gaat verhouten.

Een leuke soort om te vermelden bij de keukenkruiden is Salvia officinalis Purparescens.  Deze soort groeit met prachtige, donkerpaars tot grijskleurige bladeren, wat gelijk de mooiste sierwaarde is van deze soort. In strenge winters is het belangrijk om deze soort te beschermen, want ze zijn niet volledig winterhard.

De Salvia officinalis is trouwens ook gewoon leuk om te gebruiken langs de rand van je tuinborder of langs een tuinpad. Deze plant heeft ook echt een sierwaarde!

Salvia soorten voor in de siertuin

Salvia of Salie is een tuinplant die zorgt voor prachtige kleuren in de border. De  bloemen van deze plant trekken volop bijen en hommels aan. Je creëert met deze plant dus prima omstandigheden voor deze insecten, die vervolgens ook weer zorgen voor een goede bestuiving in en rondom jouw tuin. Een win-win situatie dus!

Een leuke en bekende soort Salie is de Salvia nemorosa. Deze Salvia bloeit met prachtige, stevige bloemaren en geeft maandenlang kleur aan je tuin. Salvia nemorosa staat graag op een zonnig plekje in de tuin. Als je deze plant na de eerste bloei een keer snoeit, geeft hij vaak in de loop van de zomer nog een tweede keer kleur aan de tuin. Een aantal leuke soorten zijn:

  1. Salvia nemorosa Caradonna
  2. Salvia nemorosa Rose Queen
  3. Salvia nemorosa Ostfriesland
  4. Salvia nemorosa Schneehugel

De Kranssalie (Salvia verticillata Purple Rain) is ook een mooie Salvia. De paarse bloemen van deze soort staan in kransen rondom de stengel en vormen etages op de stengel. Dit geeft een prachtig effect.

Een andere leuke soort om te noemen is Veldsalie (Salvia pratensis). Wist je dat dit een van de weinig Salvia soorten is die je in de natuur tegen kunt komen? Deze plant behoort tot de lipbloemenfamilie en bloeit rijkelijk met mooie violetblauwe bloemen. Salvia pratensis is prima bestand tegen zoute wind en kan daarom goed gebruikt worden in tuinen aan de kust.

De laatste jaren is de Salvia microphylla Hot Lips ook een erg populaire soort. Deze plant bloeit van juni tot november met rood-witte bloemen en heeft dus een zeer lange bloeiperiode. De bloei start met rode bloemen, maar de bovenkant verkleurt daarna al snel naar wit. Met deze plant krijg je een prachtig kleurenspel in de tuin.

Niet alle soorten Salvia zijn goed bestand tegen winterse temperaturen. Zo kun je Salvia Amistad en Salvia Love and Wishes het beste overwinteren in een koude kas of beschermen door de plant rondom de voet goed af te dekken met afgevallen blad in de winter.

“Salvia trekt volop bijen en vlinders aan. Deze insecten zorgen vervolgens weer voor bestuiving in en rondom jouw tuin. Een win-win situatie dus!” Jojanneke

Leuke plekken waar je veel Salvia’s tegenkomt

Naast de eerder genoemde soorten zijn er nog honderden andere soorten van de Salvia te vinden. Ben je nu echt geïnteresseerd in deze plant, dan kun je in Europa op verschillende plekken terecht. Zo is er in Frankrijk een Salviakwekerij met camping genaamd La Noyeraie, gelegen in Limoges. En in het noorden van Italië kun je een bezoek brengen aan de tuinen van kasteel Trauttmansdorff, waar ze heel veel soorten prachtig presenteren in een adembenemend mooie bergachtige omgeving. Een bezoek aan deze tuinen is een aanrader, als je in de buurt bent van Meran (Zuid-Tirol).

Dichter bij huis kun je natuurlijk ook prima terecht. In Appeltern heb je het grootste tuininspiratiepark van Nederland: De tuinen van Appeltern. Dit is een prachtige plek waar je veel verschillende Salvia soorten tegenkomt.

Of breng eens een bezoekje aan Kwekerij Bastin in Limburg, waar ze ook diverse mooie soorten Salvia kweken.

Verzorgingstips voor Salvia

Net als elke vaste plant is het belangrijk om ook de Salvia in jouw tuin regelmatig voeding te geven. Zo zorg je dat de plant rijkelijk kan bloeien in die prachtige kleuren waar de plant om bekend staat. Wij adviseren je om hiervoor DCM Siertuinmest te gebruiken. Lees in ons blog waarom het zo belangrijk is om de siertuin regelmatig te bemesten.

Voor veel Salvia soorten is het slim om na de eerste bloei de plant flink terug te snoeien door de oude, uitgebloeide bloemaren weg te knippen. Vaak zorg je hierdoor voor een tweede bloei later in het jaar, en bovendien blijft de plant zo mooi compact en vormt ook weer fris, nieuw blad.