Voordelen van een dakboom

Een dakboom is een natuurlijke parasol waarvan de takken horizontaal als een dak geleid en gesnoeid zijn. Een dakboom zorgt niet alleen voor schaduw en extra verkoeling maar ook voor sfeer en intimiteit in de tuin. Door het gefilterd licht door de zon krijg je een speciale dynamiek en gezelligheid. Een parasolboom heeft nog meer voordelen.

 • Een dakboom laat veel minder UV door dan een parasol, luifel of schaduwdoek
 • Bomen nemen veel water op, ideaal zo naast het terras!
 • Onder een boom is het veel koeler, dit scheelt soms 2 tot 3 graden ten opzichte van andere schaduw plekken
 • Vogels kunnen nestjes bouwen in bomen
 • Een dakboom zorgt voor meer privacy
 • Een boom is veel beter bestand tegen de wind

De 8 mooiste dakbomen

Niet iedere boom is geschikt als dakboom. Een boom wilt meestal van nature naar boven groeien in plaats van horizontaal. Daarom moet je de boom in de juiste vorm begeleiden. Wij binden bij het maken van dakbomen een bamboerek in de kroon van de boom. Dit doen we vaak op een hoogte van 240 cm. Wanneer je dit lager doet heeft onze lange medemens hier last van. Hoger dan 240cm is uiteraard ook mogelijk als de vertakking dit toelaat. De Dakplataan en Moerbei zijn de meest bekende bomen die gebruikt worden als dakboom. Hieronder de mooiste parasolbomen.

 1. Platanus hispanica
 2. Carpinus betulus
 3. Liquidambar styraciflua
 4. Parrotia persica
 5. Quercus palustris
 6. Morus alba ‘Fruitless’
 7. Pyrus calleryana ’Chanticleer’
 8. Pinus pinea (groeit parasolvormig)

Maar denk er ook eens aan om een dakconstructie te maken met een Vitis, Wisteria of Trachelospermum jasminoides. Belangrijk is wel om bij dakbomen te zorgen voor een ruime boomspiegel. De meest gemaakte fout is wel dat bomen te krap staan tussen tegels van het terras en het daardoor veel minder goed doen.