Het ontstaan van boomscheuren

De temperatuur wanneer een boom in een stadtuintje staat of in het bos kan behoorlijk verschillen. Het is een compleet ander klimaat. Binnen de bebouwde kom staat een boom vaak tussen verharding of voor een muur om voor verkoeling te zorgen. Maar de groeiplaatsomstandigheden zijn daar vaak niet ideaal voor een boom. Het klimaat waar de boom dus in staat kan dus van invloed zijn. De meeste boomscheuren ontstaan op de volgende manieren:

  • Vorst
    Wanneer vocht onder de stam bevriest kan er een scheur ontstaan, ijs zet uit. Zo een scheur noemen ze vorstscheuren. Deze komt vaak voor bij vrijstaande bomen.
  • Bliksem inslag
    Deze zijn heel goed zichtbaar. Vaak is er dan niet alleen een scheur, maar ook grote schade aan de boom zoals afgebroken takken of is de boom gespleten.
  • Vandalisme
    Helaas komt het voor dat er vernielingen worden aangericht aan bomen. Dit is vaak goed zichtbaar.
  • Zon/hitte
    Sommige bomen waaronder beuken, lindes en esdoorn zijn gevoelig voor extreme hitte en zon. Hierdoor kunnen een bastscheuren ontstaan. De scheur ontstaat door de combinatie van hoge temperatuur (35+) en veel zon.
  • Torsie (draaiing in de lengteas)
    Dit kom eigenlijk alleen voor bij vruchtbomen wanneer takken vol hangen met vruchten en hierdoor te zwaar worden.

Zonnebrand voor bomen

Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat er geen bastscheuren kunnen ontstaan. Wanneer wij beuken opkronen(de stam kaal snoeien)pakken wij de stam in met Jute. Door het jutte kan de boom blijven ademen, groeien en blijft de stam beschermt tegen de zon. Ook bestaat er iets als zonnebrand voor bomen. DCM Tree-Shield® is bomenwitsel wat de boom beschermt in de winter tegen vorstscheuren en in de zomer tegen zonnebrand

Scheuren behandelen

Op de wond kun je wondafdekmiddel doen. Dit is niet nodig bij alle scheuren. Bij dunnen boomscheuren is dit niet nodig. Maar wanneer de stam open gaat staan (1cm+) adviseren wij wel om de wond te behandelen.