De mooiste alliums

De Allium is een voorjaarsbloeiende bloembol die bij sommige soorten al in december uitloopt. Er zijn ook een paar uitzonderingen die in de zomer bloeien. Er zijn vele soorten Alliums. De naam sierui doet het al vermoeden, de ui(Allium cepa) is hiervan familie. Maar ook knoflook(Allium sativum), prei(Allium porrum), daslook(Allium ursinum) en bieslook(Allium schoenoprasum) behoren tot deze familie. Dit zijn volgens ons de mooiste sieruien:

“Sieruien zijn erg geliefd bij vlinders en bijen, de meeste Alliums bevatten veel nectar. ” Mark

Sieruien planten

Bij het planten van de bol hoef je maar op een paar dingen te letten.

Wanneer sieruien planten – De bloembollen kun je het beste planten in september, oktober en november wanneer de grond niet al te nat blijft. Als er plassen op de grond blijven staan kunnen de bollen wegrotten.

This side up – Plant de bol tweemaal zo diep als de bol hoog is. Zorg ervoor dat het puntje naar boven wijst en de wortels naar beneden.

Grondsoort – Alliums staan graag op wat drogere, humusrijke grond. Maar op de Zeeuwse klei doet hij het zeker niet minder goed. Gebruik DCM Vivimus en DCM lava voor een luchtige grond.

Zon – Sieruien staan graag in het zonnetje, maar in de halfschaduw doen ze het ook prima!

Hoogte – hoe hoog de bol wordt kan erg variëren per soort. Allium ‘Globemaster’ wordt veel hoger dan bijvoorbeeld Allium schubertii.

Rooien – Deze bollen hoef je niet te rooien. Als er meerdere bloemen komen kun je ze na de bloei rooien en scheuren.

Lees ook Bloembollen planten

Jaarrond plezier van sieruien

Alliums zijn makkelijke vaste planten die buitenom een beetje voeding niks nodig hebben. De meeste soorten hebben een ronde bloeiwijze en bevatten veel nectar, hierdoor zijn ze ook geliefd bij vlinders en bijen. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid kun je ze afknippen en drogen. Zo heb je nog tijden lang plezier van de sierui.