Malus domestica Zoete Ermgaard

De Zoete Ermgaard is een stoofappel. Na de bloei in april-mei worden de appels gevormd die vanaf september-oktober geplukt kunnen worden. Voor een goede oogst is het belangrijk dat er een andere appelsoort in de buurt staat voor de bestuiving. De Malus domestica Zoete Ermgaard staat graag in de zon of halfschaduw.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras.

19.95

  • Wij bieden groeigarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Malus domestica Zoete Ermgaard

Winterappel
Maat

Laagstam container

Oogsttijd

oktober

Zelfbestuivend

Nee

Standplaats

halfschaduw, zon

Plantinstructies

Roodgroen stoofappeltje

Een erg geliefde stoofappel. Bestuiving: zelf bestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Malus Sterappel meer succes. Snoeien: de voorkeur gaat uit naar snoeien net vóór de bloei. Snoei ruim, haal voldoende hout weg. Buig vruchtdragende takken horizontaal. Knip verticale takken geheel weg. Bemesting: in de herfst DCM Meststof Groenten en Fruit. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig DCM Groenkalk toe voor zoetere vruchten. Appels kunnen op een koele plaats tot februari/maart bewaard worden.

Bewaren

Hoe lang u appelen kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appelen veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller door rijpt.

Schoonmaken

Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appelen verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.

Consumptie

Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.

Voedingswaarde

Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De caloriearme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.