Malus domestica Elshard

De Elshard is een grote stevige handappel. Na de bloei in april-mei worden de appels gevormd die vanaf oktober geplukt kunnen worden. Voor een goede oogst is het belangrijk dat er een andere appelsoort (Bv. Malus domestica Cox’s Orange Pippin) in de buurt staat voor de bestuiving. De Malus domestica Elshard staat graag in de zon of halfschaduw.

 

Zie plantinstructies voor uitgebreidere informatie over dit ras.

19.95

  • Wij bieden groeigarantie bij aanplant met DCM Vivimus, check onze voorwaarden
  • Boven de €500,- gratis bezorgd in Zeeland
  • Kwaliteit en Service, daar staan wij voor!

Malus domestica Elshard

Najaarsappel
Maat

Laagstam container

Oogsttijd

oktober

Zelfbestuivend

Ja

Standplaats

halfschaduw, zon

Plantinstructies

Rode najaarsappel

Rode grote stevige handappel met een uitstekende smaak en licht aroma. Goede appel om lang te bewaren. Bestuiving: zelf bestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Cox’s, Golden Delicious meer succes. Snoeien: in de winter of rond 1 juli. Elshard is een goede groeier, dus snoei flink. Veel verticale loten wegnemen. Buig vruchtdragende takken horizontaal. Bemesting: in de herfst DCM Meststof Groenten en Fruit. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig DCM Groenkalk toe voor zoetere vruchten. Blijft bij goede snoei een compacte boom. Geschikt voor zowel pot als in volle grond. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.

Bewaren

Hoe lang u appelen kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appelen veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller door rijpt.

Schoonmaken

Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appelen verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.

Consumptie

Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.

Voedingswaarde

Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De caloriearme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.