Mos verwijderen uit het gazon

Mosvorming in het gazon tegengaan is moeilijk, een blijvende oplossing vinden is nog moeilijker. Het is daarom belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Het tegengaan van veel regen is lastig. Maar de zuurtegraad van de bodem op peil brengen is wel haalbaar. Ook is het belangrijk de bodem goed te blijven voeden. Hieronder een paar stappen die u kunt volgen om mos uit het gazon te verwijderen.

"In een paar stappen leggen wij uit hoe u mos kunt verwijderen uit uw gazon." Mark

Stap 1: Kalk strooien

In een zure grond kunnen de wortels van het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Door een jaarlijkse onderhoudsbekalking met DCM Groenkalk wordt de zuurtegraad op een ideaal niveau (Een pH tussen 6,0 en 7,0) gehouden. Hierdoor zal het gras de voedingsstoffen goed op kunnen nemen en het mos krijgt geen plaats meer om zich te ontwikkelen. Kalk strooien kan bij voorkeur in de winter.

Stap 2: Bemesten

Nu de zuurtegraad van de bodem op peil is kunt u de bodem gaan bemesten (voeden). Gras groeit beter wanneer de voedingstoestand in de bodem op peil is. Net als ons heeft de tuin af en toe voeding nodig. Bemest daarom met DCM Meststof Gazon Pur (NPK 8-4-20 + 3 MgO). DCM Gazon pur is een meststof die perfect is uitgebalanceerd met een indirecte werking tegen mos.

Een aantal dagen na het bemesten ziet u al dat het mos gaat verkleuren. Na ongeveer drie weken kunt u het vergeelde mos makkelijk verwijderen door te verticuteren.

Stap 3: Verticuteren

Door te verticuteren haalt u de dode grassen en mossen weg. Dit kunt u doen met een verticuteer hark, maar dat is lichamelijk wel zwaar. Ook is het moeilijk om egaal te verticuteren. We adviseren om een verticuteermachine te gebruiken. Een verticuteermachine heeft een aantal scherpe messen die tot circa 1 cm door de grond heen snijden. Wanneer u dit gedaan heeft kunt u met een gewone hark het gras en mos weg harken. Doordat u bemest heeft met DCM Meststof Gazon Pur zal het herstel van het gras snel gaan. Ook kan water makkelijk de grond is. DCM Meststof Gazon Pur heeft een lange werking van circa 100 dagen. Ook na het verticuteren geeft deze meststof voldoende voeding af voor een goede hergroei van het gazon.

Stap 4: Beluchten

Belucht de grond door een aantal steken in het gazon te geven met een Spitvork. Dit zocht voor zuurstof in de bodem.

Stap 5: Blijven bemesten

Door in de zomer DCM Meststof Vital-Green Gazon te gebruiken blijft de voedingstoestand in de bodem op pijl. Deze meststof is verrijkt met magnesium en ijzer voor een intense diepgroene graskleur gedurende 100 dagen. Het gehalte aan kalium zorgt voor een sterke en dichte grasmat die goed bestand is tegen betreding en droogte in de zomer.

Blijf deze stappen jaarlijks herhalen. Hierdoor behoudt u een sterk, dicht gazon waarin mos geen kans meer krijgt. Herhaal een bemesting in het najaar, dan krijgt het mos ook in de winter nauwelijks kansen.

Bemestingsschema

Wanneer Product dosering
December – februari DCM Groenkalk 1 – 1,5 kg/10 m²
Maart – april DCM Meststof Gazon Pur * 1 – 1,5 kg/10 m²
Juni – juli DCM Meststof Vital-Green Gazon* 0,5 kg/10 m²
September – oktober DCM Meststof Gazon Pur * 1 – 1,5 kg/10 m²

 

* bij voorkeur te gebruiken bij vochtig weer en een minimumtemperatuur van 10-15 °C