Leibomen

De leilinde, leiplataan en de leipeer zijn veel gebruikte soorten. Leilindes worden van oudsher gebruikt bij boerderijen als zonwering om koelte te geven aan de woonkamer. De leibomen worden geleverd met een speciaal bamboeframe. De eerste aantal jaren moet dit frame aangebonden blijven totdat de boom goed verhout is.

Dit is de meest gebruikte boomsoort voor leilindes. Deze linde heeft een groot hartvormig blad.

  • Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ (Leipeer)

Deze sierpeer blijft erg lang z’n blad houden en heeft hierdoor ook een prachtige herfstkleur. Deze boom kan goed tegen zeewind

De lei plataan is een snelle groeier en moet jaarlijks goed bijgehouden worden.

Schermbomen

Er zijn diverse soorten schermbomen. Denk bijvoorbeeld aan: steeneik, olijfwilg, amberboom en haagbeuk. Deze bomen worden veel gebruikt als haag op stam om privacy te creëren, maar zijn ook handig als natuurlijk, groen zonnescherm.

De haagbeuk wordt veel gebruikt als haag op stam. De boom houdt tot aan de winter het verdorde blad vast.

  • Cornus mas (gele kornoelje)

Een vroege bloeier die zeer geschikt is voor een stadstuin. Hij groeit langzaam en vraagt niet veel onderhoud.

Een redelijk snelle groeier die groen blijft in de winter. Verdraagt zeer goed wind en zoute lucht.

Door zijn rode kleur geeft deze een mooi contrast in de tuin. Het duurt een aantal jaar voordat hij mooi dicht gegroeid is.

Een populaire boom die bekend staat om zijn zeer mooie herfstkleur. Het is een langzame groeier die weinig onderhoud nodig heeft.

  • Malus ‘Evereste’ (sierappel)

Deze sierappel is veel minder gevoelig voor ziektes. Bloeit met roze-witte bloemetjes rond april. Daarna ontstaan de sierappeltjes, die in het najaar mooi oranjerood kleuren.

  • Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ en ‘Novita’ (laurierkers)

Naast groenblijvende struik is deze soort zeer geschikt als schermboom. De Prunus heeft bij voorkeur een iets zuurdere grond nodig. Zet hem op een beschutte plaats; hij is licht gevoelig voor vorst. Als u wilt snoeien doet u dat het beste na de bloei.

Is een groenblijvende, mediterrane boom die zeer goed de zoute zeewind verdraagt. Hij is redelijk winterhard en een langzame groeier.

Assortiment lei- schermbomen