Wees blij met een bij

Hommels en bijen zijn onmisbaar in de fruitteelt, bloementeelt en ook voor tuinders. Bijna 80% van de bestuiving vindt plaats door insecten en met name door hommels en bijen. Soms heeft een teler misvormde vruchten, wat vaak veroorzaakt wordt door slechte bestuiving.

Bijensterfte

Van alle bijensoorten die in Nederland voorkomen staat meer dan 50% op de rode lijst en 10% is al verdwenen. Bijensoorten die het het moeilijkst hebben zijn hommels en bijen die afhankelijk zijn van het stuifmeel van klaverachtigen. Belangrijke oorzaken van de achteruitgang van de bijen zijn onder andere ondeskundig gebruik van bestrijdingsmiddelen, intensieve landbouw, verdroging en bloemenarmoede door te weinig bloemen in tuinen en langs akkers. (Bron: IUCN NL).

Planten en bloemenzaadmengsels voor de bij

Wilt u een tuin maken waar bijen en hommels zich welkom en thuis voelen, zet dan een variatie aan bloeiende planten in de tuin waar bijen van houden. Belangrijk is om hierbij te letten op de bloeiperiode van de verschillende planten, zodat de bijen altijd voedsel kunnen vinden. Wij hebben een lijst met leuke planten voor u samengesteld (zie hiervoor de lijst onderaan dit blog). Er zijn ook bloemenzaad mengsels die speciaal zijn samengesteld met diverse bloemen om bijen en hommels te lokken naar uw tuin.

'Bijna 80% van de bestuiving vindt plaats door insecten en met name door hommels en bijen' Mark